Skiskytterdronning Tiril Eckhoff har padelfeber
Den norske interessen for padel fortsetter å vokse. I løpet av to år har det blitt bygget over 150 baner. Nå har også verdens beste skiskytter omfavnet den sør-amerikanske folkesporten
– I starten var jeg litt skeptisk fordi jeg tenkte at denne sporten bare var for noen få særinger. Etterhvert har jeg skjønt at det er et unikt miljø.
Hele Norges skiskytterdronning ler litt. Tiril Eckhoff er kjent for å gi mye av seg selv på TV-skjermen. Litt banning og mye glede. Som regel omgitt av snø, stiv kuling og europeere som heier med kubjeller på sidelinjen.
Når hun skøyter av gårde i skisporet med en rifle på ryggen heies det på tysk, russisk og norsk. Eckhoff er en verdensstjerne. I år vant hun verdenscupen skiskyting. Nå har hun – som mange andre – omfavnet den sør-amerikanske sporten, Padel.
– Jeg har jo faktisk endt opp med å bytte ut noen andre treningsøkter med Padel fordi jeg syntes det var så gøy, fortsetter hun.
Eckhoff har også investert penger i sporten. Sammen med Espen Fasting og padel-entusiastene Christian Stenseng og Fredrik Stensrud, samt en håndfull andre har det blitt investert over fire millioner kroner på det gamle industriområdet til Løvenskiold.
Senteret Bærum Padel åpnet opp i slutten av mai. Noen hundre meter unna ligger skianlegget på Fossum, der Eckhoff har trent siden barnsben.
Kontrastene er store. Sporten som egentlig kommer fra Mexico – og er aller størst i Sør-Amerika er kjent for sitt avslappede forhold til kroppslig fysikk, så vel som alkohol. Ifølge Eckhoff blir det bare Solo på senteret i Bærum.
– For meg er dette trening. Jeg har jo et sterkt konkurranseinstinkt og da blir det høyt tempo. Man gir jo alt.
Ifølge verdens beste skiskytter er det flere likheter mellom sør-amerikanske sporten og den erkenorske skiskyttersporten enn man skulle tro.
– Min første opplevelse var den gangen jeg hadde spilt Padel før et mesterskap. Jeg traff på alt! Og da slo det meg at Padel kan være bra for øye-hånd koordinasjonen.
Hun utdyper:
– Man får trent på noe av det samme som skyting. Man må tenke kjapt for å treffe ballen på samme måte som når man skyter blink.
I løpet av noen få år har Padel blitt en folkesport i Norge. Sporten som ofte blir beskrevet som en blanding av squash og tennis, har tangert squash i antall baner for lengst. Rundt det norske land har det poppet opp Padelbaner som paddehatter: Karmøy, Ølen, Froland, Svelvik eller i Stord. Listen er lang. Blant rurale områder har gamle industribygg blitt forvandlet til sportssentre for en sør-amerikansk sport. Arnestedet er Moss, der It-gründeren og ekspertkommentator Johnny Gravfort startet med padel (rett etter tidligere tennisproff Christian Ruud). Her styrer han alt fra utbygging av baner til utstyr gjennom firmaet Acenta og agenturet Bull Padel i Norge.
– Konkurranse? Hva er det?
Gravfort ler godt i den andre enden av telefonen.
– Da vi snakket sammen for noen år siden trodde jeg at det ville gå tregere, men vi har faktisk hatt en mer eksplosiv vekst i starten enn svenskene. Jeg tror du kan doble antall baner hvert eneste år frem til 2025, fortsetter han.
Da Premium skrev om Padel for to år siden var det omtrent 35 baner. I løpet av 2021 vil det være omtrent 170 tilgjengelige baner i Norge.
– Kapasiteten er helt sprengt. Det er ikke nok produksjonskapasitet fra Kina. Det er heller ikke nok konteinere i verden. Det er mangel på alt fra glass til stål. Vi kunne solgt 100.000 flere racketer i år. Vi har ikke i nærheten av nok.
Gravfort som også selger baner og utstyr i Danmark, Tyskland og Tsjekkia kan fortelle at han akkurat har fått tilgang på 2,5 millioner racketer som skal fordeles utover i Europa. Det er fremdeles ikke nok. Padel har blitt en pengemaskin. Bare i Norge estimerer Gravfort et totalt marked på omtrent 300 millioner.
Bærum padelsenter
Nytt padelsenter i Bærum som åpnet i slutten av mai, 2021. Senteret ligger rett ved Fossum I.F og har blant annet skiskytterstjernen Tirul Eckhoff som investor.
Padelsenteret har syv baner og godkjent for såkalte WPT (World Padel Tour) turneringer.
Adresse: Fossumveien 74, 1359 Eiksmarka
– Jeg vil tippe at markedet innenfor klær og racketer vil ligge på omtrent 75 millioner i år. Med baner er vi nok på 125 - 145 millioner. Hvis man inkluderer spilletid vil det totale markedet være på 300 millioner i år.
Mer skal det bli. Tidligere i år ble det kjent at flere idrettsstjerner skal investere i Padel. Syklisten Thor Hushovd og Volleyballstjernen Bjørn Maaseide har i følge Dagens Næringsliv investert flere hundre millioner i kjeden, InterPadel. I juni åpner den svenske giganten, PDL Center flere arenaer i Norge. Senteret på Ski blir et av Norges største med sine 18 baner.
Padelbølgen
En tennis-adapsjon fra Mexico som har blitt den raskest voksende sporten i Europa de siste ti årene. Nå står Norge for tur. I løpet av de to siste årene har det blitt bygget over 150 baner i Norge.
Sporten spilles vanligvis i double-format (to-mot-to) på en inngjerdet bane med glass-vegger som er 10 x 20 meter (omtrent halvparten av en tennisbane). Padel omtales ofte som en blanding av tennis og squash på grunn av veggene som brukes aktivt i spillet, i likhet med squash.
Sporten har blitt populær på grunn av den bratte læringskurven og mestringsfølelsen man oppnår selv om man er en nybegynner.
Veldig mange av spillerne kommer fra tennis-sporten. Gjerne etter at de har spilt proft og trenger en aktivitet som ikke er like fysisk krevende som tennis.
I Norge var den det den tidligere tennis spilleren Christian Ruud som var først ute med å starte Fornebu padel i 2017. Nå er det over 150 padel baner i Norge.
I 2020 ble padel offisielt en del av Norges Tennisforbund og det er veldig at tennisklubber også tilbyr padel som et alternativ.
I motsetning til f.eks tennis, kan man tjene penger på å drive utleie av banene. Derfor har det blitt en yndet sport for investorer.
Det totale markedet for padel i Norge antas å være på rundt 300 millioner kroner.
I Bærum har ikke padelsenteret vært åpent i mer enn 2 uker, men er allikevel fullbooket. I følge Daglig leder, Christian Stenseng kan ikke en gang en ny smittebølge stoppe investeringsprosjektet:
– Vi begynte på prosjektet før pandemien, men vant anbudet i slutten av 2020. Vi er forpliktet til å stå gjennom en ny nedstenging om det kommer til skje.
Han legger til:
– Det største utfordringen har jo vært Covid-19. Og det kan det fremdeles bli. Vi er jo helt avhengig at det er folk der.
Senteret som ligger ved skianlegget i Bærum har 7 baner og er godkjent for WPT-turneringer. Ambisjonene er intet mindre enn hos de gode naboene i Fossum IF.
– Vi har ambisjoner om å få profesjonelle til å jobbe på senteret vårt. Det norske landslaget var innom oss forrige uke. NTG var innom her tre dager i strekk. Vi har absolutt noen ambisjoner om å dyrke frem gode spillere fremover.