<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
TESTET: Garmin Approach R10.  Foto: Garmin

– Alle burde ønske seg en slik til jul

Garmins nye tracker gir deg golfsimulator i garasjen til en brøkdel av prisen, og overbeviser selv proffene.

Publisert 3. nov. 2021Oppdatert 4. nov. 2021
Lesetid: 3 minutter

Golfsesongen er over, og greenene er i ferd med å pakkes inn plast. For de fleste nordmenn er det eneste alternativet å fortsette å trene enten å dra utenlands eller ta sporten innendørs.

Mange er i full gang med å bygge om garasjen eller et ekstra rom i huset til sin egen simulator. Alle andre må nøye seg med å leie. Men med rift om simulatorene og en kalender som nå er fylt med langt mer enn Zoom-møter, kan det fort gå utover treningen.

Så hva gjør du?

Rigger opp Garmin Approach R10.

Liten og lett

Tidligere i år lanserte Garmin trackingenheten Approach R10, en bluetooth-basert liten og lett gadget som forteller deg det meste du trenger å vite om svingen din.

Enheten plasseres noen meter bak ballen i rett linje mot der du skal slå og kobles til telefonen. Deretter måles blant annet ballhastighet, spinn, carry, svinghastighet og forteller deg hvordan du treffer ballen, som vises virtuelt i appen.

Approach R10 gjør i praksis mye av det samme du betaler for på en range med proffe konkurrerende systemer som Trackman og Top Tracer, til flere hundre tusen kroner. Med en prislapp på 7.000 kroner – er det for godt til å være sant?

– Det Garmin R10 gjør er å gi spillerne relevante data til en bra pris. Min erfaring er at det tar bort en del av læringen, men gir samtidig svar på om du treffer ballen rett eller galt, sier Mark Davies, head pro på Toppgolf.

Enkelte har rettet kritikk mot Approach R10 blant annet for at de ikke oppnår de samme lengdene de hevder de er vant med. Noe av dette kan skyldes at R10 ikke direkte måler faktorer som ballspinn, men derimot kalkulerer dette basert på dataene fra sensorene.

Ifølge Davies, er dette noe man opplever med alle typer simulatorer.

– Jeg har testet ulike trackere opp mot hverandre og det man kan se er at alle måler forskjellig. De vil nesten aldri være identiske og nesten aldri 100 prosent riktig, men det viktige er at de gir deg en idé, sier han.

POSITIV: Mark Davies, head pro hos Toppgolf, mener mange kan få mye bra trening ut av Approach R10. Foto: Toppgolf

Pris og brukervennlighet

Den største forskjellen på R10 og mange av konkurrentene er prisen. Likevel pakker den ganske bra med innhold. I tillegg til å slå på rangen har Garmins app bygget inn golfbaner du kan spille på telefonen, som igjen kan kobles til en TV eller projektor. Er du ivrig, kan du kjøpe abonnement og spille gjennom E6-appen, for flere alternativer og mer realistisk spill.

Utover prisen er det som selger R10 brukervennligheten. Den er forbausende enkel å sette opp, koble til og koble til igjen om du skulle ta en telefon eller lukke appen. Du kan ha den med deg i bagen på banen eller driving rangen, og alt du i praksis trenger er en hageflekk og en duk eller et laken der det ikke er fare for å treffe folk eller gjenstander.

Gitt prisen, statistikken du får og dersom den kan få deg til å øve på å forbedre svingen, mener Davies R10 er optimal for norsk vintertrening.

– Noe av det beste med R10 er at den forteller deg forholdet mellom retning og køllehodetreff. Og ikke minst carry. 

– Folk er helt gærne etter å slå ballen lengre, og jeg mener dette er topp teknologi til å trene og forbedre svingen. Alle burde ha en slik på ønskelisten til jul.

Han legger samtidig til:

– Hvorvidt du kan overføre de egenskapene fra hagen til banen når sesongen er i gang igjen, er en helt annen sak.