<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette er en ekstremt dyp bølgedal

I et godt år har Røroshytta levert rundt 40 hytter. I år blir det i beste fall 30 – og selskapet er ute av Mestergruppen igjen.

Publisert 8. des. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 726 ord
STILLE: Daglig leder Arne Horten i Røroshytta håper det snart kommer signaler om rentekutt fra Norges Bank. Foto: Røroshytta

I 2017 ble Røroshytta slukt av Mestergruppen. De første to årene var greie, med driftsinntekter på rundt 33 millioner kroner. Resultatet var på rundt 1 million kroner etter skatt.

De to neste årene falt driftsinntektene til 27 millioner kroner, og under pandemien i 2021 falt de videre til knappe 20 millioner kroner. Små overskudd ble til større underskudd, og i de tre årene fra 2019 til 2021 tapte selskapet 12 millioner kroner.

I fjor tok de igjen etterslepet fra pandemien og driftsinntektene endte på 47 millioner kroner. Det var ny rekord, men lønnsomheten uteble igjen. Det ble et underskudd på nye 3,2 millioner kroner.

Kraftig kostnadsøkning

Hovedproblemet var at de ikke hadde tatt høyde for kostnadsøkningene på byggevarer. Det førte til en voldsom økning i kostnadene på kontraktene som var inngått for levering langt frem i tid var uten indeksregulering.

UTSIKT: Det er stille både ut og inne om dagen. Hvordan 2024 blir for Røroshytta, avhenger av salget i januar og februar. Foto: Røroshytta

Etter en lang periode med stabile byggekostnader hadde de ikke tatt dette med i kalkylene, og gikk på en smell.

Arne Horten, som overtok som daglig leder i 2021, anslår at det utgjorde 6 - 7 millioner kroner i 2022, og at det forklarer underskuddet i fjor.

– Vi har kontroll på det i år. Nå er alle avtaler indeksregulerte, sier han.

Med det som bakteppe foreslo han og de ansatte å kjøpe ut igjen selskapet fra Mestergruppen. Godt hjulpet av en familie i Trondheim. 

Kjøperen var nyetablerte Røroshytta Holding, med ansatte i Røroshytta og Njord Eiendom, som er en del av Urus-gruppen til Øyvind Christensen med familie i Trondheim.

I forbindelse med kjøpet uttalte Christensen at Røroshytta er en merkevare som har sterk forankring i historien til Røros.

– Med lokalt og trøndersk eierskap har vi det beste utgangspunktet for videre utvikling av bedriften, uttalte han da.

Gunstig og ugunstig

– Dere overtok selskapet i august. Var det på et gunstig eller ugunstig tidspunkt?

– Det var gunstig på det viset at du får en bedre pris i dårlige tider, sier Horten.

Hvor mye de måtte gi for selskapet vil ha ikke ut med. Det er konfidensielt.

Er du fremdeles fornøyd med prisen?

– Ja, ja. Det er et godt produkt og et veldig godt varemerke. Det har en verdi, sier han.

Han innrømmer imidlertid at han ikke hadde ventet at nedgangen skulle bli så voldsom, og anslår den til 50 prosent.

– Dette er den største nedgangen vi har opplevd. Dette er en ekstremt dyp bølgedal, sier han.

Røroshytta har tolv ansatte og nå er de fleste permitterte. De i produksjonen på Røros er permittert 100 prosent, mens administrasjonen er permittert 50 prosent.

– Produksjonen er permittert til over nyttår, noe som heller ikke er uvanlig, sier han. 

Han legger til at det i fritidsmarkedet er få igangsettinger på vinteren, som medfører at de fleste utleveringer er i sommerhalvåret.

Nå jobbes det med å fylle opp ordreboken, men han innrømmer at det er ekstremt stille.

Røroshytta

  • Røros Skogforvaltning startet med hytteproduksjon på Gjøsvika Sagbruk i 1963. 
  • Selskapet Røroshytta ble etablert i 1993.
  • Selskapet har fokusert på tømmerhytter og hadde lokalt eierskap frem til 2011, da Røroshytta ble solgt til Saltdalsbygg. 
  • I 2017 ble selskapet en del av Mestergruppen, sammen med blant andre Saltdalshytta. Nå er Røroshytta ute av Mestergruppen og tilbake på lokale hender på Røros og i Trondheim, under paraplyen til Njord Eiendom.
  • Det er 12 ansatte i hytteselskapet.

– Januar og februar blir avgjørende, sier han, og håper at det ikke kommer en ny renteøkning fra Norges Bank 14. desember, og at det heller ikke blir flere rentehevinger.

Renten avgjør

Horten forteller at det er renten som brukes som hovedargument når kundene skal bestemme seg.

– Så fort vi får det første signalet om en rentenedgang, tror vi at det kan løsne igjen, sier han.

Han forteller at de har en ordrereserve som gjør at de vil ha arbeid på fabrikken på Røros i syv til åtte måneder, når de starter opp igjen over nyttår en gang. Løsner det på nyåret håper han å være oppe i en årstakt på 30 til 40 hytter igjen.

Med de faste kostnadene blir det imidlertid vanskelig å gå i pluss i år.

– Det er litt tidlig å si, men det skal mye til at det blir overskudd i år, innrømmer han.