Boligprisene steg 3,4 prosent fra desember til januar, viser boligprisstatistikk fra Eiendom Norge mandag. Sesongjustert steg prisene 0,7 prosent.
I løpet av de siste ti årene er det bare 2022 som kan vise til en sterkere (nominell) januar-oppgang. Da steg prisene 4,5 prosent.
– Boligprisene steg kraftig i januar. Markedet er tilbake, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.
– Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlandsøkonomien, og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember. Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5 prosent var skivebom, legger han til.
Steg nesten overalt
I Oslo steg boligprisene 3,0 prosent nominelt, og 0,9 prosent sesongjustert.
Nominelt viste Bergen vei blant de største byene med 5,0 prosent prisoppgang, foran Stavanger med omegn på 4,3 prosent og Tromsø på 3,5 prosent. Sesongjustert steg Bergen-prisene hele 1,5 prosent og Stavanger- og Tromsø-prisene henholdsvis 1,2, og 1,1 prosent.
Sterkest sesongjustert prisutvikling av alle byer/regioner i januar hadde Porsgrunn/Skien med 2,2 prosent, mens den var svakest i Fredrikstad/Sarpsborg med 0,7 prosent nedgang.
– Med unntak av Fredrikstad/Sarpsborg og Kristiansand med omegn var det sesongjustert oppgang i alle områder. I enkelte områder var den sesongjusterte oppgangen svært sterk, sier Lauridsen.
– Takler renten bra
De siste 12 månedene viser Stavanger vei med 5,0 prosent nominell prisoppgang, foran Kristiansand med 4,2 prosent og Bergen med 3,5 prosent. 12-måneders Oslo-vekst er 3,0 prosent.
De siste 12 månedene er prisoppgangen 1,4 prosent på landsbasis. Den norske gjennomsnittsboligen koster nå drøyt 4,5 millioner kroner.
– Det er omtrent flatt de siste 12 månedene. Det er det viktigste. Markedet holder seg ganske bra. Det betyr også at boligmarkedet samlet sett takler den økte renten ganske bra, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen hos SpareBank 1 SR-Bank i en kommentar.
I Nordea ser leder for personmarked, Randi Marjamaa, tendenser til optimisme igjen, etter en måned med rekordøkning i søknader om boliglån og finansieringsbevis.
– Det er fortsatt kjøpers marked, men vi ser at flere av våre kunder har vært med i budrunder nå i januar sammenlignet med de siste månedene i fjor. Flere sier også at de igjen er aktivt søkende etter bolig, etter å ha lagt boligkjøpsplanene på is i høst, sier hun.
– Varelageret krymper
I januar ble 6.757 boliger solgt i Norge, 2,2 prosent færre enn i januar i fjor. 5.876 boliger ble lagt ut for salg, 5,8 prosent færre enn i samme måned i 2023.
– Det selges langt flere boliger enn det legges ut, og varelageret som bygget seg opp gjennom høsten er nå i ferd med å bygges ned. Antall usolgte boliger på markedet har falt gjennom hele måneden, sier Eiendom Norge-direktøren.
Det tok i gjennomsnitt 67 dager å selge en bolig i januar, opp fra 62 dager i desember. Kortest var salgstiden i Stavanger med omegn med 34 dager, mens salgene tok lengst tid i Tromsø med 106 dager.
– I Stavanger-regionen har vi ikke solgt så mye boliger i januar de siste ti årene som i år. Vi har heller ikke opplevd et så raskt marked, og årsaken er høy sysselsetting og fortsatt lavt tilbud, sier Laila Neverdahl, sjef for EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, i en kommentar.
Økonomene bommet
På forhånd så Handelsbanken for seg 0,2 prosent sesongjustert fall (2,6 prosent nominell vekst), mens DNB Markets ventet 0,2 prosent sesongjustert oppgang.
Handelsbanken erkjenner at boligprisene steg mer enn meglerhuset hadde sett for seg, og noterer seg i en oppdatering at «bruktboligmarkedet ikke skaper noen problemer for Norges Bank med å holde renten høy i ganske lang tid».
«Vi mener psykologi er en viktig faktor. Det meste av usikkerheten tilknyttet rentetoppen og prisveksten er bak oss, og nå venter norske husholdninger heller på de første rentekuttene. Denne psykologien kan bidra til å løfte boligprisveksten mer enn normalt, lenge før Norges Bank faktisk ender opp med å senke renten», heter det.
Spår oppsideoverraskelse
Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) retter oppmerksomheten mot at det etter to år med rekordlavt salg av nye boliger nå ferdigstilles få nye boliger.
– Dermed frigjøres få brukte boliger i markedet, noe som tilsier mer press i bruktmarkedet etter hvert som boligforsyningen ikke dekker boligbehovet i en voksende befolkning. Med utsikter til høyere lønnsvekst, lavere inflasjon og lavere renter vil markedet for bruktboliger kunne overraske på oppsiden i første halvår, sier han i en kommentar.