<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forberedt på en lang og kald vinter

Frankrikes gassleverandører er i ferd med å fy fylt opp lagrene, og har i tillegg noe i bakhånd hvis vinteren skulle blir ekstra hard. 

Publisert 9. okt. 2023 kl. 12.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 352 ord
FYLT OPP: Frankrike og president Emmanuel Macron har fylt opp gasslagrene sine.  Foto: Bloomberg

De franske gassoperatørene Terega og GRTgaz sier mandag at de vil ha tilstrekkelige gassforsyninger i vinter, selv hvis det skulle bli en ekstra kald vinter. Noe som ansees som nok et tegn på at Europas nest største økonomi har klart å diversifisere sine kilder bort fra Russland, skriver Reuters. 

Ifølge operatørene har de måttet importere betydelige mengder av flytende naturgass (LNG) og kan komme til å importere ytterligere fra Spania ved behov.

Fyllingsgrad på 95 prosent

Russlands invasjon av Ukraina, som førte til at Europa kuttet de fleste energibåndene til landet, skapte alvorlige bekymringer for Frankrikes gassforsyninger sist vinter. Regjeringen så seg nødt til å innføre sparetiltak, som sammen med mildt vær og høye priser bidro til å redusere gassforbruket med 9,3 prosent.

GRTgaz og Terega sikter nå mot en fyllingsgrad på 95 prosent, og TotalEnergies' planlagte flytende LNG-terminal i Le Havre vil også start opp veldig straks, etter å ha blitt utsatt på grunn av en Greenpeace-aksjon i september. 

Operatørene advarer imidlertid om at det kan oppstå mangler en midlertidig periode hvis lagrene blir tømt i overkant mye på starten av vinteren, skriver Reuters.

Prisfall på 30 prosent

Etter at gassprisene steg ganske kraftig fra midten av 2021, har de falt siden begynnelsen av 2023, og markedet forventer nå nivåer på rundt 50 euro/MWh for vinteren 2023-24. Det vil i så fall være en nedgang på 30 prosent fra forrige vinter.

LIKER DET HUN SER: Sentralbanksjef Christine Lagarde i Den europeiske sentralbanken. Foto: Bloomberg

I en kommentar søndag sa ESB-sjef Christine Lagarde at de forbedrede gasslagrene bidro til å lette inflasjonspresset i eurosonen.

– For bare ett år siden, hvem ville trodd at vi ville lykkes med å fylle opp mer enn 90 prosent av gassreservene våre innen september 2023? Dette lar oss se mot den kommende vinteren, om ikke rolig, så i det minste med mye mer selvtillit, sa Lagarde.

Gass er det tredje største kraftindustrien i Frankrike, og dekker rundt 7 prosent av landets energibehov. De to største er atomkraft og solenergi som dekker henholdsvis 68 og 17 prosent av franskmennenes energibehov, viser tall fra RTE.