<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frankrike og Qatar inngår gassavtale

Frankrike har inngått to 27 år lange avtaler om LNG-leveranser fra Qatar. Inngåelsen underbygger Europas avhengighet av fossile brensler.   

Publisert 11. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
Article lead
lead
INNGÅR AVTALE: Energigiganten QatarEnergy vil levere 3,5 millioner tonn LNG årlig til franske TotalEnergies. Foto: NTB

Energigiganten QatarEnergy vil levere 3,5 millioner tonn LNG årlig til franske TotalEnergies. Dette er vedtatt gjennom to langsiktige avtaler som har en varighet på 27 år, oppgir QatarEnergy i en melding. Leveransene forventes å starte i 2026, og avtalen er den største og lengste gassavtalen inngått mellom Qatar og et europeiske land. 

– Disse to nye avtalene som vi har signert med vår partner TotalEnergies, viser vår vedvarende forpliktelse til de europeiske markedene generelt, og det franske markedet spesielt, og bidrar dermed til Frankrikes energisikkerhet, sa Saad Sherida Al-Kaabi, Qatars energiminister.

Nyheten kommer kun et par dager etter at franske gassoperatører, deriblant TotalEnergies, meldte at de er i ferd med å få fylt opp lagrene, og i tillegg har noe i bakhånd til en kald vinter. Gass dekker rundt 7 prosent av Frankrikes energibehov, ifølge tall fra RTE. 

Spent energisituasjon trumfer klimamål 

Det harmonerer dårlig at avtalene strekker seg til 2053 og EUs mål for netto nullutslipp er 2050. I praksis vil det enten bety store utgiftsposter tilknyttet karbonfangst- og lagring for Frankrike, eller at klimamålet ikke nås. 

Krigen i Ukraina medførte brudd i det meste av Russlands energiforsyning til resten av Europa. Dette skapte alvorlige bekymringer for blant annet Frankrikes gassforsyning sist vinter. Den ferske avtalen mellom Qatar og Frankrike viser hvordan europeiske nasjoner må svelge sin motstand mot langsiktige LNG-avtaler. Taktskiftet skyldes stadig økende politisk uro som sørger for at energisikkerheten rykker forbi klimamålene på den politiske agendaen.

Qatar har ønsket å inngå langsiktige kontrakter med europeiske nasjoner for å styrke utvidelsen av sin LNG-produksjon. For et års tid siden inngikk Tyskland en kontrakt med landet om levering av LNG i minst 15 år framover. Størrelsen på avtalen var en leveranse på 2 millioner tonn i året.