<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det ser ut til at Putin bommet

Russlands ambisjoner om å bli en supermakt i gass henger i en tynn tråd. Produksjonen i Gazprom var i første halvår den laveste noensinne.

Publisert 12. okt. 2023 kl. 16.05
Oppdatert 12. okt. 2023 klokken 16.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 462 ord
GAZBOM: Russlands president Vladimir Putin vil at Kina skal ta gassen Europa ikke lenger vil ha. Men Kina stresser ikke. Foto: NTB

Russlands president Vladimir Putin trenger et nytt marked for gassen Europa ikke lenger vil ha, men Kina blir ingen fullgod erstatning, skriver Bloomberg.

Selv om Kremls «best case»-scenario – der nåværende og planlagte prosjekter når full kapasitet – skulle slå til, vil Kina dekke bare rundt to tredjedeler av volumene som tidligere ble sendt til Europa. Videre vil prisene være lavere, og leveransene vil fortsatt være flere år unna og kreve massive investeringer.

– Det ser ut til at Putin bommet da han kuttet ut Europa. Mye av det europeiske markedet har gått tapt for Russland, og Gazproms geopolitiske relevans ser ut til å være på retur, sier seniorforsker Maria Snegovaya ved Center for Strategic and International Studies i Washington til nyhetsbyrået.

Kina stresser ikke

Med europeiske gassleveranser bare på en brøkdel av nivået før Ukraina-invasjonen, øker presset i Russland for å erstatte sitt en gang største marked før effekten sprer seg gjennom økonomien, skriver Oxford Institute for Energy Studies ifølge Bloomberg i en rapport. Men Kina har ikke hastverk, og viste det da Gazprom måtte vente i ti år på avtalen om Power of Siberia-rørledningen.

– Jeg ser ingen stor sjanse for at Russland vil inngå en ny gassavtale med Kina i år, til tross for iveren på russisk side. Beijing har allerede økt russisk energiimport siden krigsutbruddet, men EUs problemer med overavhengighet er helt klart en viktig lekse for Kina, sier direktør Kevin Tu i analyseselskapet Agora Energy Transition China.

– Har ingen utsikter

I tillegg til å fordele importen på flere leverandører, ser Beijing også nytten av en ny rørledning ettersom sjøbåren LNG-import er mye mer eksponert mot global spenning. Men enhver enighet med Moskva om en slik rørledning vil ifølge nyhetsbyrået ikke være nok til å gjenreise Gazprom til gamle høyder.

FALLEN STORHET: Gazprom. Foto: NTB

Gasskjempen som en gang var verdens tredje største målt i markedsverdi er nå verdt under halvparten av Equinor.

– Gazprom har ingen utsikter de neste 5-10 årene. Jeg solgte aksjene mine med tap tidligere i år. Det er vanskelig å bli enige med Kina, og prisen blir ikke god, sier tidligere visestyreleder Alexander Ryazanov. 

Nådde «all-time low»

Andre kvartal viste røde tall i Gazprom-regnskapet, og produksjonen i første halvår var ned 25 prosent sammenlignet med samme periode i fjor – til det laveste nivået i selskapets 30-årige historie. Putin har ifølge Bloomberg likevel ikke mistet troen.

– Gazprom holder roen og takler det. Kinas etterspørsel vil øke, uttalte han under Russian Energy Week-konferansen i Moskva onsdag, og kritiserte samtidig Europa for ikke å kjøpe russisk gass. 

– Hvorfor skape problemer for dere selv i håp om at vi skal bryte sammen? spurte presidenten.