<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Terrorlisten får nytt medlem – gir en boost til oljeprisen

Oljeprisen påvirkes kraftig av konflikten i Midtøsten og holdes kunstig oppe til tross for haukete signaler fra Fed.

Publisert 17. jan. 2024 kl. 07.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 401 ord
TERRORITER: Houthi-militsen er igjen på terrorlisten.  Foto: Reuters

Oljeprisene falt onsdag ettersom en sterkere amerikansk dollar begrenset etterspørselen etter dollardenominert råolje, selv om de økende risikoene for forsyningsforstyrrelser i lys av den eskalerende konflikten i Rødehavet dempet tapene.

Et fat Brent-olje koster onsdag morgen 77,72 dollar, ned 0,2 prosent. WTI-oljen er ned 0,1 prosent til 71,82 dollar. Til sammenligning kostet et fat Nordsjøolje 77,86 dollar da Oslo Børs stengte i går. 

Analysetopp om flommen av USA-olje: USA flommer verden med olje: - Denne gangen er annerledes
USA har passert en produksjon på 13,2 millioner fat dagen, langt mer enn det de produserte for 10 år siden da skiferoljen flommet inn og ga oss oljeprisfallet. Kan USA igjen ødelegge den gode stemningen for den norske oljenæringen? Vi spør Dr. Amrita Sen, grunnlegger og analysesjef i Energy Aspects, som er på besøk på Olje- og energipolitisk seminar i Sandefjord - der den norske næringen samlet seg denne uken.

Rødehavet demper fallet

Den pågående konflikten i Rødehavet økte bekymringene for at tankere måtte endre rute for å unngå området, noe som øker kostnadene og leveringstiden.

Den amerikanske dollaren steg også etter kommentarer fra amerikanske Federal Reserve-tjenestemenn som motsatte seg forventningene om aggressive rentekutt. Den sterkere dollaren reduserer etterspørselen etter dollaromsatt olje for kjøpere som betaler i andre valutaer.

– Fallende oljepriser ble utløst av litt mer haukaktige kommentarer fra sentralbankene, sier Daniel Hynes, seniorråvarestrateg ved ANZ Bank, i en melding.

– Mangelen på respons fra markedet på nylige geopolitiske risikoer antyder at det ikke tar trusselen om forsyningsforstyrrelser på alvor. Imidlertid, selv om det så langt ikke har gått tapt produksjon, strammer det indirekte til i markedet ved å sende mer tilbud ut på vannet.

Aker BP: - 2024 kan bli et år med store bølgedaler som kommer tett på
16.01.2024 Den store utbyggeren på norsk sokkel for tiden er utvilsomt Aker BP. Selskapet som er nummer to bak Equinor er i rute på kost og fremdrift, lover konsernsjef Karl Johnny Hersvik. Men hva skal han gjøre etter at de store oljeskatteprosjektene er ferdige? Vi spør om leting, konsolidering på sokkelen og hvordan 2024 vil se ut. Det vil svinge kraftig, og opp- og nedturene kan komme tett, advarer Hersvik.

På terrorlisten

USA angrep nye mål i Jemen tirsdag og ødela fire anti-skip ballistiske missiler som var forberedt til å bli skutt opp fra Houthi-kontrollerte områder, ifølge U.S. Central Command på X.

Samme dag skjøt Houthi- militsen et missil fra Jemen inn i det sørlige Rødehavet og traff et Malta-flagget bulkskip. Det ble ikke meldt om personskader og skipet fortsatte reisen.

USA vil onsdag sørge for at Houthi-militsen i Jemen blir satt opp på terrorlisten igjen, sier kilder i Det hvite hus til Reuters. Formålet er å stanse finansiering og forsyninger av våpen til militsgruppen. 

Donald Trumps regjering førte opp houthiene på USAs terrorlister like før Joe Biden tiltrådte som president. I januar 2021 opphevet Biden terrorstemplingen, men onsdag erklærer USA houtiene igjen som terrorister.

Trapper opp

USA gjennomførte tirsdag nye angrep mot Iran-allierte Houthi-militanter i Jemen etter at en Houthi-missil traff et gresk skip i Rødehavet.

Det britiske oljeselskapet Shell stanset forsendelser gjennom Rødehavet etter at USA og Storbritannia startet angrepene, men den amerikanske produsenten Chevron opprettholder sine ruter i Rødehavet.

– Mens oljereferansepriser kanskje ikke gjenspeiler angrepene i Rødehavet, har den realiserte prisen for olje og oljeprodukter for forbrukerne økt på grunn av forstyrrelser i handelsstrømmene gjennom Rødehavet og Suez-kanalen, sier Vivek Dhar, direktør for strategi for gruvedrift og energiråvarer ved Commonwealth Bank of Australia, i en melding.