<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed-signaler sender oljeprisen ned

Federal Reserves Christopher Waller mener det ikke haster med rentekutt, og sørger for å sende oljeprisen i rødt. Asia-børsene utvikler seg blandet.

Publisert 23. feb. 2024 kl. 07.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 384 ord
HASTER IKKE: Med rentekutt, mener Fed-topp Christopher Waller. Foto: Bloomberg

Toneangivende børser i Asia- og Stillehavsregionen utvikler seg blandet fredag.

I fastlands-Kina faller large cap-indeksen CSI 300 0,2 prosent etter å ha vært opp 0,4 prosent fra start. Shanghai Composite-indeksen stiger 0,2 prosent, mens Hang Seng i Hongkong faller 0,1 prosent.

Tall fra kinesiske myndigheter viser fredag at prisene på nybygde utleieboliger falt 0,3 prosent på månedsbasis i januar, etter en nedgang på 0,4 prosent måneden før. Kinesiske nyboligpriser falt mot slutten av fjoråret mer enn de hadde gjort på nesten ni år.

I Sør-Korea stiger Kospi-indeksen 0,1 prosent, mens Sydney-børsen trekker opp 0,4 prosent.

I Japan er børsene stengt grunnet markering av keiserens fødselsdag, dagen etter at Nikkei-indeksen satte ny sluttrekord på 39.098,68 og dermed passerte den forrige toppnoteringen på 38.915,87 fra 1989.

Oljeprisene ser rødt

Samtidig trekker oljeprisene nedover i asiatisk handel fredag.

Brent-oljen (april-kontrakten) står i 83,26 dollar pr. fat, ned 0,5 prosent (41 cent) siden midnatt, men et lite hakk opp fra 83,15 dollar ved stengetid på Oslo Børs torsdag. WTI-oljen faller 0,5 prosent til 78,19 dollar pr. fat.

Fallet skjer etter at Federal Reserves Christopher Waller, under en tale i Minneapolis torsdag, uttalte at et rentekutt bør utsettes i minst to måneder til. 

«Forrige ukes høye KPI-inflasjon kan bare være en hump i veien, men også en advarsel om at den betydelige fremgangen for inflasjonen det siste året kan være i ferd med å stagnere», het det ifølge CNBC i talen som konkluderer med spørsmålet «Hva er det som haster?»

Høyere renter over lengre tid bremser den økonomiske veksten, noe som demper etterspørselen etter olje.

Den amerikanske sentralbanken har holdt styringsrenten stabilt på 5,25-5,50 prosent siden juli i fjor, og referatet fra forrige måneds rentemøte viser at de fleste styremedlemmene i rentekomitéen var bekymret for å gå for raskt frem med kuttene.

Waller avviste også tanken om at Fed risikerer å sende økonomien inn i resesjon hvis den venter for lenge med å kutte rentene, og uttalte at banken har råd til å «vente litt lenger.»

Midtøsten-spenning

Oljeprisene steg torsdag kveld hadde steget på fortsatt spenning i Rødehavet, etter at den Iran-støttede Houthi-militsen trappet opp angrepene nær Jemen for å vise sin støtte til palestinerne i Gaza-krigen.

Samtidig som presset øker i Midtøsten, opplyser israelske medier og en kilde som ifølge Reuters er orientert om saken, at Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering har godkjent å sende forhandlere til Gaza for våpenhvilesamtaler i Paris.