<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker spår politisk smøring: – Da vil Trump vinne

Moody's spår at Donald Trump vil vinne valget. Han tror oljen vil smøre det politiske maskineriet. 

Publisert 9. apr. 2024 kl. 14.05
Oppdatert 9. apr. 2024 klokken 14.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 275 ord
VINNER: Donald Trump spås som vinner av presidentvalget. Foto: Getty Images

Det amerikanske arbeidsmarkedet er brennhett. Forbruket blant innbyggerne er skyhøye. Og økonomien vokser i et raskt tempo.

Men det er en stadig voksende trussel mot de lyse økonomiske utsiktene: oljeprisen.

Brent-oljen koster nå over 90 dollar fatet på grunn av bekymringer om en større krig i Midtøsten. 

Risikoen er at oljeprisene fortsetter å stige, skader forbruket og reverserer fremgangen med å få bukt med inflasjonen. Det kan føre til at den amerikanske sentralbanken utsetter rentekutt og skremmer investorene på Wall Street.

– Det er den største trusselen mot økonomien. Ingenting skader økonomien raskere enn høyere oljepriser, sier Moody's økonomisjef Mark Zandi til CNN.

Mot Trump-seier

Men det er ikke nok med det.

Dersom bensinprisene stiger over 4 dollar pr. gallon og forblir der kan det få enorme politiske konsekvenser.

Moody's publiserte en modell tidligere i år som viste at bensinpriser er en nøkkelvariabel i novembervalget – en som kunne vippe vektskålen til fordel for tidligere president Donald Trump.

– Hvis prisene stiger over 4 dollar pr. gallon i mer enn to-tre måneder; da vil Trump vinne, sier Zandi.

Analytikeren mener at den amerikanske økonomien kan håndtere 85 eller 90 dollar fatet, men hvis prisene stiger nærmere 100, da blir det et problem. 

– Forbrukerne kommer til å bli rammet – spesielt lavinntektsfamilier. Folk ser på bensinprisen som en lakmustest for sin egen økonomiske situasjon, sier Zandi.

Petroleumsanalytiker Patrick De Haan legger en demper på prisestimatene og sier til CNN at han fortsatt forventer at bensinprisene vil ligge i den øvre sjiktet av 3 dollar, med mindre en stor orkan skader amerikanske raffinerier.