<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor slo forventningene

Den svingende tradingvirksomheten bidro til at Equinor leverte bedre tall enn det analytikerne forventet.

Publisert 25. apr. 2024 kl. 06.46
Oppdatert 25. apr. 2024 klokken 09.37
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 549 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor. Foto: Iván Kverme

Equinor er det den tredje oljetungvekteren som legger frem sine kvartalstall denne uken. Slik som Aker BP overgikk Equinor analytikernes forventning.

Fasiten for kvartalet viser et justert driftsresultat på 7,5 milliarder dollar eller rett i underkant av 80 milliarder kroner.

Det er et godt stykke over analytikernes forventning på 7,2 milliarder dollar, ifølge Equinors egne konsensus, men under driftsresultatet på 11,9 milliarder dollar som ble lagt frem i fjor.

– Produksjonen på norsk sokkel var høy, og den internasjonale porteføljen bidro med solid vekst, sier konsernsjef Anders Opedal i en børsmelding.

Tjener fett på trading

Arbeidskapitaleffekter bidro til svært sterk kontantstrøm og markedsføringsdivisjonen, som inneholder tradingvirksomheten, dro opp resultatet i kvartalet.

Resultatene fra dette selskapsområdet svinger veldig fra kvartal til kvartal, men denne gangen leverte det et justert driftsresultat på 887 millioner dollar, eller rundt 9,3 milliarder kroner, på grunn av sterke resultater fra trading av olje og oljeprodukter og LNG (flytende naturgass) og høyere raffinerimarginer.

Det er godt over selskapets forhåndsvarslede intervall på mellom 400-800 millioner dollar.

Høye oljepriser i kvartalet ga også et løft. Fremover forventer konsernsjef Anders Opedal svingninger i både olje- og gassprisen.

– Både i oljemarkedet og gassmarkedet er det forholdsvis god balanse mellom tilbud og etterspørsel, men vi forventer at små endringer i det geopolitiske spenningene eller tilbudssjokk eller problemer i leveranser i LNG vil påvirke gassprisene, sier han under en pressekonferanse torsdag.

– Vi så at det ble en høyere oljepris da vi fikk økte spenninger mellom Israel og Iran, men at risikopremien er redusert. Det skal ikke mye til før vi får store endringer i oljeprisen.

Når det gjelder gassprisen påpeker Opedal at lagrene i Europa er høye, men at prisene styres av markedet for flytende naturgass (LNG)

– Vi ser positivt på vår situasjon, både i oljemarkedet og gassmarkedet, med den solide posisjonen vi har.

Equinor

 
(Mill. USD) 1. kv./24 1. kv./23
Driftsinntekter 25.135 29.224
Justert driftsresultat 7.533 11.916
Justert resultat 2.836 3.864
Justert resultat pr. aksje 0,91 1,59
 

Beholder utbyttet

Når det gjelder utdelingene til aksjonærene gjentar Equinor det som ble sagt på kapitalmarkedsdagen i februar. Etter uvanlig godt 2022, drevet av svært høye olje- og gasspriser, økte energikjempen utdelingene til 17 milliarder dollar i fjor. På kapitalmarkedsdagen i februar varslet selskapet at det vil dele ut 14 milliarder i 2024 og mellom 8-10 milliarder i 2025, før planen er å legge seg på rundt 5 milliarder i årene etter.

I første kvartal deles det ut ordinært og ekstraordinært utbytte på til sammen 70 cent pr. aksje, samtidig som selskapet kjøper tilbake aksjer for 1,6 milliarder dollar.

I kvartalet har Equinor vært i søkelyset på grunn av havvindauksjonen Sørlige Nordsjø II, hvor utenlandske Ventyr gikk av med seieren. Equinor fikk applaus fra analytikerhold for å ha vært disiplinerte, etter at selskapet fikk stryk for kapitalallokeringen mot fornybar energi med lav avkastning etter kapitalmarkedsdagen.

Aksjekursen raste i perioden etter kapitalmarkedsdagen og hittil i år er den ned nesten 8 prosent. Høyere oljepriser har imidlertid gitt en rekyl den seneste måneden og nå er kursen tilbake omtrent der den var ved begynnelsen av året på 297 kroner.