På mandag godkjente Kina 11 nye atomreaktorer i fem forskjellige byer. Det markerer rekord for antall tillatelser, ifølge den statlige avisen China Energy News.
Prislappen er satt til minst 220 milliarder yuan, tilsvarende 324,3 milliarder kroner. Byggingen vil ta omtrent fem år.
Satser stort på atomkraft
I dag har Kina 56 reaktorer i drift, som utgjør rundt 5 prosent av det totale strømbehovet i landet, ifølge China Nuclear Energy Association. Landet har økt satsingen de siste årene, og fra 2019 til 2023 var antallet godkjente tillatelser henholdsvis: 6, 4, 5, 10 og 10.
Citic Securities spår at dette momentumet vil fortsette og tror Kina vil godkjenne 10 reaktorer årlig de neste fem årene, ifølge Bloomberg.
Kina forventes å passere Frankrike og USA for å bli verdens ledende atomkraftprodusent innen 2030, ifølge BloombergNEF.
«Vi pleide å være en tilhenger, men nå er Kina en leder,» sa Cui Jianchun i Kinas utenriksdepartement tidligere i måneden.
«Farten til Kina er noe som virkelig ikke har vært sett noe annet sted tidligere,» sier Francois Morin, Kina-direktør for World Nuclear Association.
– Bidrar til grønn omstilling
Det ene prosjektet, som inkluderer to «Hua Long One» trykkvannsreaktorer og én høytemperatur gasskjølt reaktor, vil ifølge China National Nuclear Corporation levere 32,5 millioner tonn industridamp årlig. Dette vil erstatte kullutslipp på cirka 7,26 millioner tonn og redusere karbondioksidutslippene med 19,6 millioner tonn.
I en rapport fra myndighetene blir atomkraftverk nærliggende kysten, sammen med vind-, sol- og havvindkraft, inkludert som en del av den rene energibasen, med en klar oppfordring om å produsere ren energi.
«Utvikling av atomkraft vil ytterligere bidra til en grønn omstilling av økonomi og samfunn,» heter det i rapportne.