Bekymringer rundt tilstanden i Kinas økonomi har sendt oljeprisen i fritt fall og denne uken falt den gjennom 70 dollar fatet, som av mange er blitt ansett som et støttenivå.
Tor Svelland i det råvarefokuserte hedgefondet Svelland Capital deler ikke frykten for at verdens største oljeimportør skal falle sammen.
– Etterspørselen etter olje fra Kina har vært veldig bra helt siden pandemien, men i våres valgte landet å ta et steg tilbake i april, mai og juni. Nå er de tilbake, og fra juli til august var importen opp 16 prosent. Vi tror september og oktober blir enda bedre, sier han til Finansavisen under årets utgave av Paretokonferansen i Holmenkollen.
– Urovekkende
Han mener mye av prisfallet skyldes veddemål fra store fond.
– Det har vært mye negativitet fra finansielle aktører i papirmarkedet. Store fond veddet på kursfall og satte shortposisjoner da oljeprisen stod mellom 84 og 87 dollar fatet, så har trendfondene fulgt etter. Det fysiske markedet har ikke svekket seg like mye, sier han.
Det er ting som tyder på at oljeprisen vil ligge på dagens nivå, men bevegelser det seneste døgnet uroer ham.
– Det var urovekkende at oljeprisen falt rett gjennom 70 dollar i går. I dag er prisen litt opp. Mitt worst case scenario er midten eller høyt på 60-tallet, sier Svelland.
– Saudi-Arabia har uttalt at de vil støtte oljeprisen på 80 dollar, og derfor holdt prisen seg litt der. Den første testen var 75 dollar fatet, men på det nivået var det få kjøpere. På 70 dollar forventet man at kjøpere ville komme på banen, samtidig som at shortere ville dekke seg.
Debatt kan ha påvirket
Oljeprisen falt under 70 uten spesielle nyheter, men nattens debatt mellom de to presidentkandidatene Donald Trump og Kamala Harris i USA, kan ha forårsaket fallet, mener Svelland.
– Kanskje presidentdebatten hadde påvirkning, og at man fryktet at Trump ville si at han skulle gjøre alt i sin makt for å få oljen ned. Jeg lurer på om mange ikke ville sitte long i forkant av debatten, men heller kjøpe dagen etter. Jeg er spent på utviklingen resten av uken.
Historiens største short
Svelland er positiv til råvaremarkedet fremover.
– Shorterne er negativ til Kina, men det er ikke noe galt i India, Sørøst-Asia eller Midtøsten. Alt fokus er på Kina. De som er negative til Kina shorter olje, shipping, jernmalm, kobber og aluminium.
Han mener Norsk Hydro blir med i dragsuget når store fond er negative til råvarer.
– Jeg tror Hydro-aksjen ligger i den kurven som er brukt av makrofond som er veldig negativ til Kina, og bruker det som et instrument. Om mine tall er riktig, er det betydelig med shortposisjoner i Hydro.
Grunnen til det positive synet på råvarer er tilbudssiden.
– Etterspørselen er vanskelig å bedømme, men vi har ikke det tilbudet vi skal ha. Derfor ser ting bra ut.
Han trekker frem et eksempel fra gruveindustrien.
– Chile klarer ikke produsere kobberet de sier de skal. Folk vil ikke jobbe i mining og prosjekter settes ikke i gang på grunn av kapitalmangel, og de har store kraftproblemer.
– Vi har den største shorten i historien innen jernmalm, men det er mer penger på den finansielle siden i råvaremarkedet enn noen gang.