<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Over 50 vil kjempe mot Røkke

Christen Sveaas har fått flere med seg på invitasjonen om å bli med på et gruppesøksmål mot Solstad Offshore og Kjell Inge Røkke-selskapet Aker Capital.

Publisert 20. sep.
Oppdatert 25. sep.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 905 ord
HAR FÅTT MANGE MED SEG: Christen Sveaas har allerede god støtte blant Solstad Offshore-aksjonærene for et gruppesøksmål. FOTO: Eivind Yggeseth

Tidligere denne uken inviterte Christen Sveaas og Kistefos andre aksjonærer i Solstad Offshore til å bli med på et eventuelt gruppesøksmål mot styre og ledere i Solstad Offshore og Kjell Inge Røkke-eide Aker Capital.

Flere har allerede tatt kontakt.

– Vi har foreløpig fått tilbakemeldinger fra mer enn 50 aksjonærer som sier de ønsker å være med i et gruppesøksmål, sier adm. direktør Bengt A. Rem i Kistefos.

- OVER 50: Adm. direktør Bengt A. Rem i Kistefos. FOTO: KISTEFOS

Så langt er dette likevel bare en liten andel av det totale antall aksjonærer som er i Solstad Offshore. Hvor mange aksjer disse aksjonærene representerer er ikke kjent.

Fredag formiddag var Rem invitert til et teamsmøte med Solstad Offshore-aksjonærer hvor han informerte om situasjonen. Der ble det blant annet informert om at man må delta i søksmålet for å få erstatning. 

– Røkke-metoden

En av dem som ennå ikke har bestemt seg, men som vurderer å bli med på et gruppesøksmål, er reder Stig Remøy. Han var aksjonær i Solstad Offshore da refinansieringen startet i fjor høst, og er fortsatt aksjonær i selskapet. Han har hele tiden vært kritisk til måten refinansieringen er blitt gjennomført på.

– Jeg vurderer sterkt å gå med i søksmålet. Årsaken er at Kjell Inge Røkke og Aker har en lang historikk med å opptre på måter som styrker dem selv på bekostning av andre investorer, sier Remøy.

– Jeg frykter at Røkke-metoden skal bli regelen og ikke unntaket i norsk næringsliv. Solstad-saken er et godt eksempel på dette. Det er skadelig for renomméet til hele næringslivet, og vil kunne legge en demper på investorers lyst til å etablere seg her, forklarer han.

Kjøpte seg opp

Remøy uttrykte også sin misnøye da han tidligere i år kjøpte seg opp i Solstad Offshore.

«Vi kjenner markedet og vet verdiene som skipene kan omsettes for i markedet nå. På denne bakgrunn har vi kjøpt oss opp i Solstad, fordi vi, som Kistefos, vil stoppe den grove forskjellsbehandlingen av aksjonærer som Solstads styre legger opp til», sa rederen til Finansavisen da.

VURDERER Å BLI MED: Reder Stig Remøy. FOTO: Kristin Støylen/OLYMPIC GROUP

I januar i år la også Stig Remøy og broren Åge inn et bud på 3 milliarder kroner for fire av Solstad Offshores subsea-/konstruksjonsskip. Solstad Offshore var imidlertid ikke interessert i noe salg.

Søksmål uansett

Det er domstolene som bestemmer om erstatningssaken kan bli et gruppesøksmål. Mandag sa Kistefos at selskapet vil gå videre med søksmålet uavhengig av dette og selv om det bare blir sammen med andre interesserte aksjonærer.

«Vi ønsker nå å lodde stemningen blant alle aksjonærene ettersom våre motparter motsetter seg gruppesøksmål,» skrev Kistefos-sjef Bengt A. Rem i en SMS til Finansavisen i begynnelsen av uken.

I KRANGEL MED SVEAAS: Kjell Inge Røkke. FOTO: Iván Kverme

Aker har hele tiden ment at søksmålet er grunnløst og krever seg frifunnet. I en SMS til Finansavisen skrev kommunikasjonssjef Atle Kigen i Aker:

«Aker bestrider som kjent at det er et grunnlag for søksmål. Vi har levert vårt tilsvar.»

– Tappes for 4–6 milliarder

Det var i mai i år at Kistefos fremmet søksmålet mot Solstad Offshore og Aker Capital. Siden er det blitt kjent at også Pareto Securities saksøkes.

I søksmålene kreves det erstatning for brudd på verdipapirhandelloven og medvirkning til grov forskjellsbehandling av aksjonærene i Solstad Offshore knyttet til refinansieringen forrige vinter. Bakgrunnen er tapene som Kistefos og Kistefos Investment mener de var påført som følge av den måten refinansieringen ble gjennomført på. Advokatfirmaene Wiersholm og Nordia Law representerer Kistefos i saken.

«Planen innebærer en direkte overføring av verdier og kontroll til Aker, mens Solstad Offshore tappes for 4-6 milliarder kroner. Om man tar hensyn til fremtidig inntjening og verdistigning på flåten, kan dette over tid muligens dreie seg om så mye som 10 milliarder kroner,» har Christen Sveaas tidligere sagt om refinansieringen.

Han kalte også refinansieringen «en av de mest grisete transaksjonene vi har sett på Oslo Børs».

«Det er en skamplett for Oslo Børs og Norge som investeringsland at en dominerende aktør som Aker tillates å forskjellsbehandle og mishandle medaksjonærer,» skrev Sveaas i et brev som ble sendt til ledere i Solstad Offshore og to Aker-selskaper i desember i fjor.

I likhet med Aker, har også Solstad Offshore hele tiden hevdet at søksmålet er uten grunnlag.

– Vår første reaksjon er at dette søksmålet er grunnløst. Under vanskelige forhold for selskapet har vi lykkes å få på plass en refinansiering for Solstad Offshore, en løsning om sikrer verdier for store og små aksjonærer, sa rederiets styreleder Harald Espedal til Finansavisen tidligere i år.

Dette er saken

  • Christen Sveaas’ private selskap Kistefos har gått til søksmål mot Solstad Offshore, Kjell Inge Røkke-selskapet Aker Capital og Pareto Securities etter refinansieringen i Solstad Offshore som ble gjennomført tidlig i 2024.
  • Kistefos har invitert andre aksjonærer i Solstad Offshore til å bli med i et gruppesøksmål.
  • I søksmålene kreves det erstatning for brudd på verdipapirhandelloven og medvirkning til grov forskjellsbehandling av aksjonærene i Solstad Offshore til fordel for Kjell Inge Røkkes Aker Capital. Bakgrunnen er tap som Kistefos mener at aksjonærene ble påført som følge av den måten refinansieringen ble gjennomført på.
  • Beregninger fra Kistefos tilsier at transaksjonen har påført de øvrige aksjonærene i Solstad Offshore, utenom Aker Capital, et tap på anslagsvis 37–58 kroner pr. aksje.
  • Saken skal opp for Ringerike, Asker og Bærum tingrett. Advokatfirmaene Wiersholm og Nordia Law representerer Kistefos i saken.