Avkarboniseringen av verdensøkonomien går for langsomt. Det advarer ratingbyrået Fitch i en ny rapport.
Her fremgår det at mens store utviklede økonomier har gjort store fremskritt innen avkarbonisering, har fremvoksende nasjoner samlet sett mislyktes med å redusere karbonintensiteten i sine økonomier – samtidig som deres andel av verdens energiforbruk øker.
Rapporten viser at verdens CO2-utslipp i fjor økte med 1,8 prosent, samtidig som verdens bruttonasjonalprodukt (BNP) vokste med 2,9 prosent.
Et forholdstall mellom utslipp og BNP som ratingbyrået viser til, falt med bare litt over 1 prosent i fjor. Dette var omtrent på nivå med den gjennomsnittlige årlige nedgangen de seneste 25 årene.
Ifølge Fitch kreves imidlertid en årlig nedgang på 8 prosent i årene 2020 til 2030 for å oppnå netto nullutslipp innen 2050.
– Spesielt bekymringsfull
I rapporten vises det til at utviklede økonomier reduserte utslippene til det laveste nivået siden 1970, blant annet hjulpet av bedre energieffektivitet, mens fjoråret var det verste på et tiår når man ser på energieffektiviteten og karbonintensiteten i energiforbruket blant fremvoksende markeder.
«Mangelen på progresjon i avkarboniseringen i fremvoksende markeder er spesielt bekymringsfull, gitt deres raskere BNP-vekst og økende andel av det globale energiforbruket,» heter det.
En årsak til denne utviklingen som Fitch trekker frem, er underinvestering i ren energi, spesielt i fremvoksende markeder utenom Kina.