ARENDAL: Knappe to måneder etter Morrow åpnet Norges første batterifabrikk har utfordringene kommet på rullende bånd.
I september utførte politiet to aksjoner på fabrikken, der de fant åtte arbeidere fra leverandører som manglet arbeidstillatelse. I oktober ble nye arbeidere, også fra underleverandører, stoppet av politiet da de ankom sørlandsbyen.
Nå mangler selskapet mellom 60 og 100 arbeidere som er nødvendige for å ferdigstille fabrikken.
Med det bakteppet inviterte Morrow til åpent folkemøte tirsdag kveld, der de lovet en oppdatering på fremtiden.
– Først tenkte vi at vi måtte få en juridisk vurdering av dette, men det er lite å hente på å gå et slikt spor. Hvis det viser seg at vi har gjort noe feil, så vil vi jo beklage det, sa toppsjef Lars Christian Bacher om krøllet.
Nå handler det om å fortsette «den gode dialogen» med lokale myndigheter, fastslo han.
Kan gå tom for penger
Men det er ikke arbeidstillatelser som er selskapets største utfordring.
– Det er jo noen som lurer på om vi har penger, sa kommunikasjonssjef Naja Boone fra scenen.
Utviklingen kommer nemlig på toppen av en allerede presset situasjon. I fjorårets årsrapport skrev Morrow at de avhenger av et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, for å sikre nok likviditet ut 2024. Under åpningsseremonien i august benyttet Bacher igjen anledningen til å minne forsamlingens politikere om kapitalbehovet.
– Jeg synes jo det er veldig hyggelig at folk i Arendal har tilbudt kronerulling, så nå skal jeg gå ut og hente lua, spøkte han på folkemøtet to måneder senere, før han la om:
– Det er jo slik at man må tåle å leve i usikkerhet.
Morrow har søkt om lån gjennom Grønn Industrifinansiering. Det er Innovasjon Norge som skal fordele pengepotten på fem milliarder kroner.
– Hvor den søknaden står vet vi ikke, sa Bacher.
Det ledelsen imidlertid vet er at høstens utvikling vil øke kostnadene med mellom 50 og 100 millioner kroner, og forsinke batteriprosjektet med opptil fire måneder.
– Sover godt
Utover ledelsen var folkemøtet en blanding av ansatte og lokale. Rundt 100 personer møtte opp, og det ble åpnet for spørsmål fra salen. Det var nettopp pengebehovet et medlem av publikum ville ha nærmere svar på:
– Man har fått inntrykk av at dette lånet er relativt kritisk. Det hadde vært interessant å høre hvor kritisk det er, og når dere er avhengig av å ha neste kapitalinjeksjon på plass?
Til det sa Bacher at det var et veldig godt spørsmål. Likevel nektet han å svare:
– Jeg har en tradisjon om å aldri kommentere den type spørsmål. Det skaper veldig mye spørsmål rundt prosesser som går, og de prosessene nyter alltid best av å gå uten all den oppmerksomheten. Derfor kommenterer vi ikke på det, og det ber jeg om forståelse for.
Som en trøst hevdet Boone at hele ledelsen sover godt om natten.
– Det gjør vi, og det er ikke bare fordi vi jobber mye, konkluderte Bacher.
Foreløpig er det skutt inn 3,2 milliarder kroner i selskapet.
Både Siemens og ABB er på eiersiden, men Morrow har også fått god drahjelp av staten. I tillegg til støtte fra Innovasjon Norge, har Å Energi investert godt over en milliard kroner. Å Energi eies av et kommuner i Agder og Buskerud samt Statkraft, som igjen er heleid av den norske stat. Det statlige klimafondet Nysnø har også investert 85 millioner kroner i selskapet.