<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har fortsatt tro på bærekraftfond

Finansco-forvalter Kjetil Gregersen forventer dessuten at norske aksjer vil gjøre det bra i år, særlig dersom kronen styrker seg.

Publisert 20. feb. 2024 kl. 12.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 445 ord
BÆREKRAFTIG ENERGIFOSYNING: Finansco-forvalter Kjetil Gregersen nevner blant annet aksjefondene Schroder Global Sustainable Growth og Pictet Clean Energy. Foto: Dreamstime

– Våre kunder har bredt diversifiserte porteføljer av likvide fond, og vi fokuserer på helhetlige løsninger fremfor enkeltfond, forteller Gregersen.

– Av de mange fondene i porteføljene er noen alltid mer interessante enn andre, som følge av resultater, avkastningspotensial eller markedseksponering.
For tiden synes forvalteren at norske aksjer generelt er «ganske attraktivt priset», og dessuten innebærer muligheter for kronestyrkelse at norske aksjefond i år kan gi bedre avkastning enn globale.

Han liker verdifokuserte Nordea Norge Verdi samt Alfred Berg Gambak, som investerer i mellomstore selskaper og ikke har noen fastsatt verdi- eller vekststil

– Begge har over tid gitt høyere og mindre volatil avkastning enn Oslo Børs, sier Gregersen.
– De får med seg mer av oppgangen enn og mindre av fallene.

Liker bærekraftfokus

Gregersen har dessuten tro på fond med et bærekraftfokus.
– Privat kapital må bidra for å nå målene om et mer bærekraftig samfunn, forklarer han.

I dette segmentet er Schroder Global Sustainable Growth blant Finanscos favoritter.

– Fondet har på både kort og lang sikt levert god avkastning i forhold til sin referanseindeks, forteller Gregersen.

– Det har en konsentrert portefølje av vekstselskaper som scorer høyt på sin bærekraftsprofil.
Forvalteren nevner også Pictet Clean Energy, som investerer minst to tredjedeler av kapitalen i selskaper som bidrar til reduserte CO2-utslipp og et bærekraftig lavkarbonsamfunn.
– Dette fondet gir en god balanse mellom avkastning og risiko i en volatil nisje av markedet, tilføyer Gregersen.

Privat kapital må bidra for å nå målene om et mer bærekraftig samfunn
Kjetil Gregersen, Finansco
ANBEFALER BRED DIVERSIFISERING: Forvalter Kjetil Gregersen i Finansco. Foto: Finansco

Indeksnært aksjefond

For investsorer som ønsker global aksjeeksponering med kostnader nær rene indeksfond og med dokumentert meravkastning er Nordea Global Enhanced Equities interessant, ifølge Gregersen.
– Selv som en aktiv forvalter er vi i valget mellom indeksfond og aktive fond i porteføljene pragmatiske og velger det vi mener er mest hensiktsmessig i hvert enkelt marked, forklarer han.
– Vi unngår imidlertid alle investeringer som ikke har daglig likviditet og prising, ettersom vi ikke ser hva slike produkter tilfører kundene av verdi.
 USAs «Magnificent Seven» står for så mye av avkastningen på aksjer i de seneste 10-15 årene. Hvorfor ikke investere alle pengene i dem og glemme fond og andre aksjer?
– Vår erfaring er at man skal eie godt diversifiserte porteføljer, og i liten grad kun det «som går best», svarer Gregersen.
– Bobler sprekker til slutt, med smertefulle resultater, men det er vanskelig å si når det vil skje – eller for den saks skyld når trender vil snu.

Anbefalinger

 

Nordea Norge Verdi

Alfred Berg Gambak

Schroder Global Sustainable Growth

Pictet Clean Energy

Nordea Global Enhanced Equities

4 av 5 fond inngår i porteføljer forvaltet på vegne av Finanscos kunder.