<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Småinvestorer stormer inn

S&P 500 har nådd det høyeste nivået siden april 2022, men først nå kjøper private investorer aksjer med begge hender.

Publisert 12. juni 2023 kl. 19.28
Oppdatert 13. juni 2023 klokken 11.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
AKSJONÆRENE FÅR SVI: Børsoperatøren Nasdaq var mandag ettermiddag ned med 10 prosent, etter å ha gjort et nytt oppkjøp. Foto: Bloomberg

Det mest brukte og misbrukte rådet på Wall Street er «buy low and sell high». Nå er det muligheter for at private investorer gjør det stikk motsatte. Etter hovedsakelig å ha sittet på gjerdet i tre måneder, lastet private investorer i forrige uke opp med amerikanske aksjer for 1,36 milliarder dollar per handelsdag. Nivået, som tilsvarer nesten 15 milliarder kroner, var det høyeste siden sent i februar.

Samtidig viser CNNs «fear and greed»-indeks at den ekstreme grådigheten i markedet er blitt enda mer ekstrem. Ved firetiden mandag viste den 77, på en skala der alt fra 75-100 signaliserer at investorene har svært få motforestillinger mot å satse sparepengene på børsen. Tallet er opp fra 73 og 57 for henholdsvis en uke og en måned siden. I midten av juni i fjor lå indeksen på 40 og signaliserte «frykt», og siden den gang har S&P 500 lagt på seg mer enn 10 prosent.

Børsindeksen har allerede steget i fire uker på rad. Trenden fortsatte mandag ettermiddag, med et løft på 0,3 prosent, I vår del av verden økte Euro Stoxx 600 med omtrent like mye.

I Sveits meldte UBS Group at banken nå har gjennomført sitt oppkjøp av skadeskutte Credit Suisse. Nyheten bidro til å løfte finansgigantens aksjekurs med nesten 1 prosent. Det sammenslåtte konsernet har 120.000 ansatte og mer enn 17.000 milliarder kroner i eiendeler. Til sammenligning utgjør det norske «oljefondet» i overkant av 15.000 milliarder kroner.

I USA fikk Nasdaq, som driver den teknologitunge børsen, et kursfall på 10 prosent. Konsernet har avtalt å betale 10,5 milliarder dollar for programvareselskapet Adenza, og investorene synes tilsynelatende at prisen er altfor stiv.

Mandag ettermiddag var biotekaksjen Illumina derimot opp med mer enn 1 prosent. «Gladnyheten» var at aktivistinvestor Carl Icahn har klart å få toppsjef Francis deSouza sparket. «Good riddance,» er investorenes beskjed.