<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA beslagla yacht til 3,3 mrd. – fra feil eier

Milliardyachten Amadea har blitt beslaglagt, men nå har det oppstått skjær i sjøen: yachten har nemlig en annen ikke-sanksjonert eier.

Publisert 24. okt. 2023 kl. 14.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
BESLAGLAGT: Superyachten Amadea. Foto: Bloomberg

USA vil tvinge den sanksjonerte russiske milliardæren Suleiman Kerimov til å frasi seg en superyacht til en verdi av 300 millioner dollar – 3,3 milliarder kroner – ifølge Reuters.

I mellomtiden hevder en annen russisk mann som ikke er under sanksjoner at han er eieren av skipet, og han prøver å få det tilbake.

Den luksuriøse skipet Amadea, som er nesten 350 fot lang (106 meter), ble beslaglagt på Fiji allerede for et år siden på forespørsel fra den amerikanske regjeringen. Mandag ba en dommer i New York om å overføre eierskapet til skipet. 

Justisdepartementet mener at Kerimov dirigerte flere hundretusener av dollar for vedlikehold, drivstoff og avgifter for skipet gjennom amerikanske finansinstitusjoner. Det var i strid med sanksjonene han var underlagt.

«Kerimov har hatt klar interesse for Amadea og gjentatt misbrukt det amerikanske finanssystemet for å støtte og vedlikeholde skipet til sin fordel», skriver Michael Khoo, meddirektør i justisdepartementet, i en uttalelse.

UENIGHETER: Amadea – hvem eier den egentlig? Foto: Dreamstime

Skjær i sjøen

Eduard Khudainatov, tidligere leder av den russiske oljeprodusenten Rosneft, hevder imidlertid at han er eieren av Amadea og at han aldri solgte den til Kerimov.

EIER: Eduard Khudainatov (til høyre) sammen med Vladimir Putin og Helge Lund. Foto: Reuters

Khudainatov, en russisk statsborger, leverte rettspapirer søndag kveld i San Diego og hevdet eierskapet til luksusyachten.

Khudainatov hevder at USA tar feil i beslagleggelsen av yachten. Han mener også at påtalemyndigheten i september sa at de hadde avsluttet den kriminelle etterforskningen knyttet til hans brudd på sanksjoner i forbindelse med Amadea.

Enorme kostnader

Amadea har seks dekk og en helikopterlandingsplass og har tilbrakt flere måneder i USAs varetekt, etter at den ble seilt fra Fiji til Honolulu og deretter til San Diego. Myndighetene på Fiji beslagla båten på anmodning fra USA. 

Kostnadene for å vedlikeholde yachten og holde den fortøyd beløper seg til millioner av dollar i året. Justisdepartementet hevder at Kerimov brukte en rekke skallselskaper for å skjule eierskapet sitt til Amadea.

Kerimov er verdt 7,5 milliarder dollar, 83,4 milliarder kroner, ifølge Bloomberg Billionaires Index. Han bygget sin formue ved å satse stort på russiske selskaper innen ulike bransjer etter oppløsningen av Sovjetunionen. Justisdepartementet hevder at han dro nytte av regimet til Russlands president Vladimir Putin og spilte en nøkkelrolle i å fremme Russlands skadelige aktiviteter.