<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spreke oljeaksjer viser vei

Oslo Børs og oljeprisen holder seg godt i pluss mens markedet venter på OPEC-avklaring. BW Energy stiger over 6 prosent på utløst budplikt.

Publisert 30. nov. 2023 kl. 12.27
Oppdatert 30. nov. 2023 klokken 15.05
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 695 ord

          NODL

Oppdatert 15.04

Oslo Børs befinner seg godt inne i positivt terreng torsdag ettermiddag. Hovedindeksen står i skrivende stund i 1.303,17, etter en oppgang på 0,8 prosent.

Indeksen gjorde et byks på OPEC-ryktene Reuters har fått tilgang på, men dette ble nokså raskt reversert.

OPEC-rykter preger

Ryktene går på at OPEC+, på dagens møte hvor produksjonspolitikken inn i 2024 skal settes, har nådd en foreløpig avtale om ytterligere produksjonskutt på over én million fat pr. dag. Nyhetsbyråets kilder hevder torsdag ettermiddag at samlede kutt kan komme opp i 2 millioner fat pr. dag fra tidlig 2024, avhengig av deltakelsen.

«Forslaget dreier seg om at Saudi-Arabia forlenger sitt frivillige produksjonskutt på 1 million fat pr. dag, på toppen av at andre medlemsland kan legge til ytterligere kutt", skrev Amena Bakr i Energy Intelligence ifølge TDN Direkt på X tidligere torsdag.

Oljeprisene har også reversert det OPEC-relaterte bykset, og Brent-olje for januar-levering står i 84,24 dollar pr. fat. Det er opp 1,4 prosent (1,14 dollar) så langt i dagens handel, og ikke minst opp fra 80,97 dollar pr. fat da børsen stengte på onsdag. WTI-oljen stiger 1,3 prosent til 78,78 dollar pr. fatet.

Saudi-Arabia presser andre medlemsland til å delta i kuttene for å avverge et tilbudsoverskudd neste år, men møter motstand fra afrikanske produsenter som Angola og Nigeria.

– Det er økende forventninger om at de kan gjøre dypere produksjonskutt. Denne økende forventningen gir en nedsiderisiko for markedet hvis OPEC+ skuffer senere i dag, uttaler råvarestrateg Warren Patterson i ING Groep til Bloomberg.

Olje opp, Frontline ned

Oljeprisløftet påvirker også børsens oljerelaterte tungvektere.

Equinor stiger 2,1 prosent, Aker BP 2,0 prosent og Vår Energi 1,5 prosent. 

Utslagene blant dagens mest omsatte for øvrig er nokså beskjedne, men Frontline utmerker seg negativt ved å falle over 6 prosent på kvartalsrapporten som viste et svakere driftsresultat enn ventet.

Både ABG Sundal Collier og Pareto Securities drar frem at resultatene var svakere enn ventet, og ikke minst at guidingen for ratene i fjerde kvartal var som fryktet.

«Viktigere er det imidlertid at dette viser at forventningene til 2024 dessverre er for høye. Priset til rundt 1,1 ganger ett års forward NAV er det også her begrenset plass til skuffelse og vi forventer negative revisjoner i dag», skriver meglerhuset.

TGS og PGS stiger drøye prosenten i forkant av morgendagens generalforsamling der fusjonen mellom de to skal stemmes over. SpareBank1 Markets gir i en oppdatering torsdag et (konservativt) anslag på at TGS er i posisjon til å vinne 25-33 prosent seismikk-anbudene Petrobras planlegger i periode 2024-28.   

Uenige om Orkla

På den negative siden merker vi oss Orkla, som faller 0,7 prosent etter at DNB Markets har nedgradert aksjen til hold og fastholdt kursmålet på 85 kroner etter onsdagens kapitalmarkedsdag.

«Orklas finansielle mål for de konsoliderte porteføljeselskapene var stort sett i tråd med våre forventninger, med større visibilitet for potensielle eiendelssalg, ettersom Orkla utforsker muligheter for å krystallisere eiendelsverdier verdt 19 kroner pr. aksje i vår sum-of-the-parts-verdsettelse», skriver meglerhuset.

SpareBank1 Markets-analytiker Øyvind Mossige lot seg heller ikke imponere av Orkla, og forundrer seg over den svake marginutviklingen. 

Samtidig har Pareto Securities gjentatt sin kjøpsanbefaling med kursmål 95 kroner.

«Orklas nye rammeverk gir et sterkt grunnlag for verdiøkende vekst, og med økt fokus på kapitaldisiplin og kontantkonvertering, mener vi at de kommende årene bør være fruktbare», heter det i en oppdatering.

En annen Orkla-optimist er Jan Petter Sissener, som ut fra onsdagens budskap spår 50-70 prosent oppgang de neste tre årene.

Soloppgang, SAS i rødt

Øverst på vinnerlisten finner vi solparkselskapet Aega, som spretter opp over 36 prosent etter å ha lagt frem forbedrede tall for tredje kvartal. Solselskapet hadde inntekter på 1,1 million euro, opp fra 755.000 i fjor.

BW Energy stiger nesten 7 prosent etter Andreas Sohmen-Pao og BW Group har intensjon om å legge inn bud på resten av oljeselskapet

I andre enden vurderer styret i det sveitsiske satellittselskapet Astrocast at usikkerheten tilknyttet fortsatt drift er betydelig. Aksjen stuper over 38 prosent.

SAS opplevde en økning i antall passasjerer, men økte også kostnadene som følge av høye valuta- og drivstoffpriser og tapte 2,1 milliarder kroner  i fjerde kvartal. Selskapet trekker samtidig guidingen, og tør nå ikke lenger å spå overskudd i 2024.

Aksjen faller over 4 prosent.