<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet vil lede gruppesøksmål i USA

– Jeg ser det som vår plikt å ta rettslige skritt, sier Nicolai Tangen, sjef for Oljefondet.

Publisert 1. des. 2023 kl. 16.12
Oppdatert 1. des. 2023 klokken 17.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 201 ord
GRUPPESØKSMÅL: Oljefondet skal lede et gruppesøksmål mot Silicon Valley Bank, som kollapset i våres. Her Oljefond-sjef Nicolai Tangen. Foto: Eivind Yggeseth

Norges Bank Investment Management (NBIM) – Oljefondet – vil lede et gruppesøksmål mot den konkursrammede amerikanske banken Silicon Valley Bank (SVB) for å gjenvinne betydelige investeringstap, opplyses det i en melding fredag.

Norges Bank er utnevnt av en amerikansk domstol til å være hovedsaksøker sammen med det svenske pensjonsfondet Sjunde AP-fonden (AP7).

Det er første gang Norges Bank leder et gruppesøksmål på vegne av en gruppe investorer, opplyses det.

– Vår plikt

– Vi forvalter penger på vegne av det norske folk. Jeg ser det som vår plikt å ta rettslige skritt for både å maksimere hvor mye vi kan få igjen etter SVBs kollaps og for å reagere på uakseptabel markedsadferd, sier Oljefondets leder, Nicolai Tangen.

– Gitt vår rolle som hovedsaksøker er vårt mål å få mest mulig igjen av det vi og andre investorer har tapt, tilføyer han.

«Oljefondet og andre investorer led betydelige tap på sine investeringer i SVB på grunn av feilaktig informasjon og rapportering av finansielle forhold og risikostyring fra SVBs tidligere ledere, styremedlemmer, finansielle rådgivere og ekstern revisor,» heter det.

Da SVB kollapset under bankuroen i våres, hadde Oljefondet investert 1,69 milliarder kroner i aksjer og 1,1 milliarder i obligasjoner i SVBs morselskap SVB Financial Group, ifølge E24.