<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Qatar selger for 7 milliarder

Barclays ble reddet av qatarske milliarder under finanskrisen. Nå vekker Qatar forundring i markedet ved å selge seg kraftig ned.

Publisert 5. des. 2023 kl. 13.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
QATAR-SALG: Storsalg av aksjer senker britiske Barclays tirsdag. Foto: Bloomberg

Qatars statlige investeringsfond ved Qatar Holding har nær halvert eierandelen i den britiske storbanken Barclays. Det har sendt Barclays-aksjen kraftig ned i London-handelen tirsdag.

På det meste har aksjen vært ned 4,5 prosent, ifølge Bloomberg. Senere har kursfallet avtatt til drøyt 2 prosent. Det er imidlertid stadig et større kursfall enn det rabatten i Qatar-storsalget skulle tilsi.

Qatar Holdings salg av 361,7 millioner aksjer i Barclays var ventet å bli gjort til en kurs på 141 pence pr. aksje, som betyr en rabatt på rundt 1,4 prosent til Barclays' sluttkurs mandag, ifølge Reuters.

Bloomberg-data viser at blokksalg på minst 150 millioner dollar – cirka 1,6 milliarder kroner – i gjennomsnitt er blitt priset 4,7 prosent under sluttkurs hittil i inneværende kvartal.

Til en kurs på 141 pence får Qatar Holding rundt 510 millioner pund totalt, tilsvarende cirka 7 milliarder kroner, for aksjene som selges.

Nå står Barclays-aksjen i cirka 140 pence – etter et kursfall på cirka 12 prosent hittil i år.

Reagerer på timing

Qatar ble Barclays' største aksjonærer i forbindelse med finanskrisen i 2008, da emiratet sprøytet inn 4 milliarder pund i banken og med det reddet den fra en statlig redningsaksjon.

Ved utgangen av 2022 hadde Qatar en eierandel på rundt 5 prosent i Barclays, og aksjene som nå selges, utgjør cirka 45 prosent av denne beholdningen, ifølge Bloomberg.

Timingen på salget nå får andre investorer til å rynke på nesen. En institusjonell investor Reuters har vært i kontakt med, mener valget av tidspunkt er snodig, i forkant av Barclays' strategioppdatering over nyttår.

I år har banken igangsatt arbeidet med tiltak som skal gi besparelser på opp mot 1 milliard pund, inkludert en nedbemanningsrunde som kan innebære kutt av opp mot 2.000 stillinger, ifølge nyhetsbyrået.