<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grieg Seafood opp eller ned?

Publisert 8. des. 2023 kl. 14.47
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 670 ord
Andreas Kvame, toppsjef i Grieg Seafood. Foto: Iván Kverme

Grieg Seafood-eierne har i år blitt avspist med en utbyttejustert avkastning på nær ti prosent, avkastningstall klart under hva det brede markedet kan vise til. En serie svake kvartalstall har vært særlig utslagsgivende, og den nylig leverte tredjekvartalsrapporten var heller ikke av den overbevisende sorten. I perioden juli til september oppnådde Grieg Seafood et operasjonelt driftsresultat på minus 86 millioner kroner, mot 145 millioner kroner på samme tid i fjor – og på Oslo Børs deiset kursen ytterligere, noe som nå gir en markedsverdi på bare syv og en halv milliard. Oppdrettsselskapet har i år vært plaget av parasitter og fiskesykdom, og de operasjonelle problemene har forplantet seg videre til stadig fallende slaktevolum – etter at Grieg Seafood startet året med å guide et slaktevolum for inneværende år på 87.000 tonn, ble dette tatt ned til 76.000 tonn i den siste tredjekvartalsrapporten. Men volumene skal opp, forventer analytikerne, som i snitt antar de vil nå 85.000 tonn i 2024 – og med utsikter til fortsatt gode laksepriser hevder flere tallknusere at dette gir rom for klart høyere Grieg Seafood-kurser enn dagens. Andre analytikere er mer skeptiske, og peker blant annet på fortsatt store biologiske utfordringer som sammen med nye investeringsbehov, representerer en krevende kombinasjon for selskapet. Prisingen er heller ikke direkte fordelaktig, målt mot andre oppdrettsselskaper, pekes det også på.    

Analytiker Knut-Ivar Bakken, SpareBank 1 Markets. Foto: Iván Kverme

Kjøp! Analytiker Knut-Ivar Bakken i SpareBank 1 Markets har en kjøpsanbefaling på Grieg Seafood med kursmål 97.

– Vi er generelt positive til lakseselskapene, da etterspørselen etter laks er sterk, mens vi venter lav vekst i tilbudet de neste årene. Vi anbefaler å kjøpe Grieg Seafood, da selskapet relativt sett vil tjene mest på sterke laksepriser. Til tross for lav vekst i det globale tilbudet forventer vi at Grieg Seafood vil øke produksjonen med 13 prosent i 2024. Høyere volumer vil også bidra til å redusere kostnadene pr. kilo noe neste år. 

– Grieg Seafood-aksjen har vært svak det siste året, blant annet som en følge av store biologiske problemer i Finnmark. Vi kan regne oss frem til en verdi på over 100 kroner pr. aksje dersom vi kun ser på den bokførte verdien av anleggsmidlene, og lisensene verdsettes tilsvarende siste auksjonspriser i Norge. Den finansielle posisjonen til selskapet er sterk med 2,2 milliarder kroner i fri likviditet ved utgangen av tredjekvartal. Vi venter at problemene knyttet til Spiro-parasitten gradvis vil forsvinne over de neste kvartalene, da Grieg Seafood ikke har funnet nye tilfeller i smolten etter at de styrket biosikkerheten. Dette er støttet av relativt god biologisk produksjon i Norge over sommeren.

Analytiker Philip Scrase, Carnegie. Foto: Thomas Bjørnflaten

Selg! Analytiker Philip Scrase i Carnegie har en salgsanbefaling på Grieg Seafood med kursmål 66.

– Grieg Seafood står overfor utfordringer som gjør oss negative til aksjen. Spiro-parasitten vil fortsette å påvirke resultatene i Finnmark de neste kvartalene, der vi ser innvirkning på tilvekst, dødelighet og prisoppnåelse. Vi mener derfor det kan være risiko for volumguidingen i Finnmark. Selv om vi mener at investeringen på 1,1 milliard kroner i postsmoltanlegg er fornuftig, begynner selskapets balanse å bli strukket samtidig som resultatene vil bruk tid på å materialisere seg.

– Selskapet søker en partner i Canada, men vi tviler på at industrielle aktører vil være veldig interessert i en minoritetspost. I mellomtiden forlenges fasen med suboptimal skala der de taper penger på Newfoundland. Vi er skeptiske til hvorvidt et salg av en minoritetspost gir en god pris, samtidig som vi ser et investeringsbehov på over fire milliarder kroner i Newfoundland for å nå neste fase med volumer på 33.000 tonn. Med en strukket balanse gir dette grunn til bekymring når det allerede er knyttet usikkerhet til driftsmodellen med triploid fisk i et værhardt område. I British Columbia kan Grieg Seafood møte økt kapitalbehov hvis myndighetene krever overgang til lukkede oppdrettssystemer.

– Gitt usikkerhetsmomentene og investeringsbehovet ser vi ingen grunn til å kjøpe Grieg Seafood på P/E (24e) 13x når man kan kjøpe Mowi på 11x. Vi anser andre muligheter i sektoren som mer attraktive.