<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Villedende påstander om manglende rettsikkerhet

Det er vanskelig å forstå Espen Husstads kritikk om manglende rettsikkerhet i Insr-saken, hevder Per Mathis Kongsrud i Finanstilsynet.

Publisert 13. des. 2023 kl. 21.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
AVVISER HUSSTADS KRITIKK: Foretaket han representerte avsto fra å benytte seg av de rettsikkerhetsgarantier som regelverket oppstiller, skriver finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud. Foto: NTB

I en kronikk i Finansavisen 7. desember fremsetter Espen Husstad (tidligere daglig leder i Insr Insurance Group, red. anm.) påstander om manglende rettsikkerhet for foretak under tilsyn av Finanstilsynet, og viser til uttalelser i en dom fra lagmannsretten i forbindelse med at styret og daglig leder i det tidligere forsikringsforetaket Insr ble saksøkt av en gruppe av foretakets aksjonærer. Påstandene kan ikke stå uimotsagt.

Bakgrunnen for kritikken er at Finanstilsynet i 2020 varslet et mulig vedtak om tilbakekall av Insrs tillatelse til å drive forsikringsvirksomhet. Varselet medførte at foretaket solgte forsikringsporteføljen og avviklet den konsesjonspliktige virksomheten uten at Finanstilsynet fattet det varslede vedtaket om tilbakekall av tillatelsen.

Dommen i lagmannsretten gjaldt et erstatningskrav rettet mot ledelsen i forsikringsforetaket Insr. Den gjaldt ikke prøving av gyldigheten av Finanstilsynets varslede vedtak, og rettens vurderinger er gjort på et annet faktisk grunnlag enn det Finanstilsynets varsel bygget på.

Finanstilsynets vedtak kan påklages, og klageinstansens avgjørelse kan prøves for domstolene

Finanstilsynets vedtak gjøres etter forutgående kontradiksjon, som innebærer at foretak under tilsyn får anledning til å uttale seg både om grunnlaget for avgjørelsen og om vurderingene tilsynet gjør på bakgrunn av dette grunnlaget. Finanstilsynets vedtak kan påklages, og klageinstansens avgjørelse kan prøves for domstolene.

Insr benyttet seg ikke av noen av disse rettighetene som de har etter forvaltningsloven. Det er vanskelig å forstå Husstads kritikk om manglende rettsikkerhet når foretaket han representerte avsto fra å benytte seg av de rettsikkerhetsgarantier som regelverket oppstiller.

Per Mathis Kongsrud

Finanstilsynsdirektør