2023 var preget av mange og hyppige rentehevelser, som gjorde det krevende å holde oversikt over de gjeldende prisene til enhver tid. Og samtidig som at rentene vokste, økte også folks interesse til å bytte bank. Renteradar, som henter inn oppdaterte tilbud fra Finansportalen flere ganger daglig og gjør justeringer i tilbudene hvis bankene varsler rentehevelser, har sett nærmere på hvilke banker som har hatt beste tilbud for ulike grupper av boliglånskunder i 2023.
Det overordnede bildet er at digitalbank-konseptene topper alle kategoriene, med unntak av lån til unge boliglånskunder med høy belåningsgrad.
Kan spare 10.000 kr i året
– Er folk idioter som ikke velger digitalbanker hele veien?
– Mange ønsker nok å bytte, men digitalbanker har jo noen begrensninger som gjør at de ikke passer for alle. Det er nok en del som setter pris på å hvertfall ha tilgang til å kunne møte banken sin fysisk på en filial. Og kanskje ha en egen kunderådgiver som de setter pris på å snakke med, og kanskje et litt bredere produktspekter i disse fullservice-bankene, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar, til Finansavisen.
– Men jeg mistenker at det er ganske mange der ute som fint kunne ha flyttet lånet sitt til en digitalbank, og ikke savnet så mye av det andre som en mer fullservice-banke tilby, legger han til.
– Hvor mye penger kan det være å spare på å bytte til en digitalbank?
– Disse bankene treffer ulike grupper, men det vi ser på Renteradar er at 4 av 5 kan tjene på å bytte til en annen bank. Det er holdt seg ganske stabilt, helt siden vi startet tjenesten for noen år siden. Og i snitt så kan man spare 10.000 kroner i året, sier Noss.
– Har dette tallet endret seg etterhvert som rentene har økt?
– Det forholder seg faktisk forbausende likt. Det har vært veldig stabilt gjennom hele perioden.
Himla på topp
For den kunder som er over 34 år med standardlån og mellomhøy belåningsgrad (60-75 prosent) kom digitalbank-konseptet Himla fra Fana Sparebank på topp. Ifølge Renteradar har Himla gjennom hele året hatt blant de beste rentetilbudene for denne kundegruppen. Banken har kun ett boliglånsprodukt som går opp til 75 prosent belåningsgrad, og dett har i snitt vært det rimeligste totalt sett for de mellomhøy belåningsgrad.
NORDirekte fra Skagerak Sparebank har hevet renten litt tidligere enn Himla, men ellers omtrent vært på samme linje.
For kunder over 34 år med standardlån og lav belåningsgrad (under 60 prosent) har Sparebanken Østs digitalbank Nybygger vært det beste valget i 2023, like foran Bulder. Prisingen til Nybygger har ligget litt under Bulder mesteparten av 2023, men disse to bankene har i snitt ligget godt under resten av bankene.
Sbanken, som ble kjøpt opp av DNB i 2022, har ligget litt høyere enn Nybygger og Bulder på standardlån, men en del lavere på rammelån som er et alternativ for denne kundegruppen.
Beste banker 2023
Kunder over 34 år med standardlån og mellomhøy belåningsgrad (60-75 %):
Kunder over 34 år med standardlån og lav belåningsgrad (under 60 %):
Boliglån Ung, under 34 år, høy belåningsgrad (>75 %):
Rammelån, lav belåningsgrad (<60 %)
Sbanken best på rammelån
For de som er under 34 år med en belåningsgrad over 75 prosent har det lønt seg å ha boliglån i Fana Sparebank det seneste året. Til denne gruppen tilbyd imidlertid de fleste bankene gode rentevilkår ettersom det er her konkurransen er størst. Unntaket er digitalbankene, som sjeldent tilbyr boliglån til denne gruppen med høy belåningsgrad.
Sbanken var den banken som tilbød mest gunstig betingelser på rammelån med en belåningsgrad under 60 prosent i snitt gjennom fjoråret, og hadde gjennom store deler av året den laveste renten på slike lån. Renten til Nybygger har kun ligget litt høyere, men digitalbanken tilbyr ikke rammelån til de med under 2 millioner i lån og kommer derfor på 3. plass sammen med Bulder. NORDirekte tar derfor en knepen andreplass siden de tilbyr rammelån uansett lånestørrelse.
Ifølge Renteradar har bankene i kåringene gjennom hele året vært konkurransedyktige innenfor sitt kundesegment selv om plasseringen kan ha endret seg noe fra måned til måned. For å gjøre det mest mulig sammenlignbart har de valgt å ekskludere banktilbudene som krever medlemskap i en forening, og små lokalbanker som ikke har landsdekkende tilbud dukker ikke opp i rangeringen.
– De bankene som var best i 2023, er ikke nødvendigvis de som vil være best i 2024. Så det lønner seg å ta en titt på betingelsene sine og sjekke hvem som er best, oppfordrer Noss.