<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår konsolideringsrush i olje og gass

Bain & Company-partner Lars Jacob Bø venter høy M&A-aktivitet blant olje- og gasselskaper i Norden. – Ser muligheten til å bruke de som utbyttemaskiner, sier han.

Publisert 5. feb. 2024 kl. 08.56
Oppdatert 13. feb. 2024 klokken 13.10
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 860 ord
GODT ÅR FOR OLJE OG GASS: – 2024 kan bli et unikt spennende år for olje- og gasselskaper, sier Bain & Company-partner Lars Jacob Bø. Foto: Bain & Company

– Vi har et veldig omfattende energimarked i Norge, og jeg tror det kan bli et år der vi vil se mye M&A-aktivitet i dette området, også innenfor public-to-private transaksjoner, sier Bain & Company-partner Lars Jacob Bø. 

Konsulentselskapet har nylig gitt ut en ny rapport som viser at den globale M&A-aktiviteten fikk et slag i fjor, og antall transaksjoner og transaksjonsverdier har ikke vært så lave globalt siden 2005. 

Bø tror likevel den trenden er i ferd med å snu, der norske olje- og gasselskaper ligger godt an til å gjøre kupp som ikke var mulig tidligere.

– Vil bruke penger

Bø skiller mellom strategisk og finansiell M&A. Når selskaper kjøper andre selskaper faller innunder kategorien strategisk M&A, mens PE-hus som gjør oppkjøp kaller han for finansiell M&A. 

I Norden falt verdien hos antall strategiske M&A-avtaler med hele 45 prosent i fjor, mens den totale verdien var ned 15 prosent. Årsaken er at finansielle investorer fikk gjennomslag for mange store avtaler, som dro de totale verdiene opp. 

– Mange av de avtalene var i Norge. Adevinta og Permira på 15,4 milliarder dollar, var i Norge. HgCapital og flere co-investorer, som kjøpte 21 prosent av Visma for 4,4 milliarder dollar, var også i Norge, sier Bø.

Ifølge han var dette de to største transaksjonene innen private equity i fjor, i tillegg til Goldman Sachs som kjøpte Kahoot for 1,8 milliarder dollar.

– Vi tror markedet har bunnet ut nå. Det vi ser er at det blir vanskeligere å finansiere, private equity får det tøffere, og strategiske aktører blir mer forsiktige når rentene er høye. Så at renten sannsynligvis snur kan ha effekt, sier Bø. 

– Vi har intervjuet M&A-ledere i flere selskaper, og de er tente på å gjøre transaksjoner. I tillegg sitter PE-hus med det vi kaller dry powder på 3,9 billioner dollar globalt, som er det høyeste noensinne. Så det er ingen tvil om at de vil bruke penger.

Bø understreker at markedet for strategiske transaksjoner også går i sykluser, der nedgangen normalt varer i to år før det snur. 2023 var andre året med nedgang. 

– Vi tror ikke at det blir en radikal reversering av nedgangen vi har sett, men vi tror at det vil gå opp fra dagens nivå. Man kan kanskje se en 5 til 15 prosent økning i år – sannsynligvis ikke 30 prosent, sier han.

M&A-aktivitet i 2023

 

Rapporten tar utgangspunkt i både transaksjonsverdier og antall transaksjoner (volum) som er gjennomført. 

  • I Canada, USA og Sør-Amerika, var verdiene opp syv prosent, mens antall transaksjoner var ned 15 prosent totalt.
  • I Europa falt verdiene med 18 prosent, mens volumet falt 14 prosent. 
  • I Asia falt verdiene 19 prosent, mens volumet var ned 8 prosent. 
  • Transaksjonsvolumer -og verdier har ikke vært så lave siden 2005.
Bain & Company

– Utbyttemaskiner

Blant selskapene som ligger godt til å øke nivået på M&A-aktiviteten trekker Bø frem olje og gass, da han mener mange selskaper i denne sektoren prises lavt i forhold til dagens inntjening. 

Han trekker eksempelvis frem oppkjøpsfondet HitecVision, som nylig solgte oljeserviceselskapene som var samlet under Moreld, der Bø mener at EBITDA-multiplene var svært lave. 

– Det må være noen som ser at disse selskapene er billige på børs, ser en mulighet for å kjøpe de av, og bruke de som utbyttemaskiner, sier han.

Samtidig er det flere olje- og gasselskaper som skal gjennom en energiomstillig, der Bø tror at det må være noen av selskapene som mener omstillingen vil bli mer effektiv av å være utenfor børs. 

– Det kan godt tenkes at enkelte PE-selskaper tenker at oljerelaterte selskap er billig på børs, og derfor tar dem av for å omstille selskapene fra olje- og gass til grønn energi eller andre vekst områder, sier han.

– Derfor er min hypotese at innenfor energi og råvarer kommer til å være god aktivitet.

– Fordelaktig for olje

I tillegg til oppkjøp mener Bø at konsolideringer også vil være en gylden mulighet for olje- og gasselskapene til å tjuvstarte omstillingen. 

– Det er to grunner til å gjøre en konsolidering, det er enten for å få ut synergier eller for å gå inn i et nytt marked med ønske om vekst. Her tror jeg at olje- og gasselskaper vil kjøpe seg inn i fornybar energi, sier Bø.

– Olje- og gasselskapene har mye cash for tiden i motsetning til fornybarselskapene. Hvis du tenker på den relative prisingen av olje- og gassaksjene i forhold til fornybaraksjene, så er det nok det ganske fordelaktig for olje for tiden. 

Siden 2021 har både teknologi- og fornybarselskaper falt kraftig i verdi på Oslo Børs. Olje og gasselskapene har derimot nytt godt av energikrise og økende oljepriser.

– Man ser det på prisingen der Equinor verdsettes til over 100 milliarder dollar nå, mens Ørsted har en markedsverdi på om lag 20 milliarder. Det er ikke mange år siden Ørsted var mer verdt enn Equinor.

– Ettersom verdien på aksjene er gunstige i forhold til å gjøre transaksjoner, betale i olje- og gassaksjer for å kjøpe seg inn i fornybarselskaper, tror jeg 2024 kan bli et unikt spennende år for olje- og gasselskaper. Det er en gylden mulighet nå– særlig hvis du sammenligner med hvordan det var for noen år siden.