<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frontline viser vei på børsen

Tankaksjer bidrar til å løfte Oslo Børs fredag. Vår Energi tynger etter HitecVision-salg, mens panteaksjen Envipco fortsetter opp.

Publisert 15. mars 2024 kl. 09.03
Oppdatert 15. mars 2024 klokken 11.02
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 921 ord
OPPGANG: For John Fredriksen-dominerte Frontline på Oslo Børs fredag. Foto: Thomas Bjørnflaten

Hovedindeksen på Oslo Børs står etter snart to timers handel fredag i 1.295,75, opp 0,4 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 8,4 milliarder kroner, der HitecVision-salget av 220 millioner Vår Energi-aksjer til kurs 31 kroner veier tungt inn.

Aksjen faller 3,6 prosent til 32,14 kroner, etter at den sluttet på 33,33 kroner torsdag.

Toneangivende Europa-børser stiger så vidt, og britiske FTSE 100, tyske DAX og franske CAC 40 er alle opp mindre enn 0,1 prosent. Utviklingen skjer i kjølvannet av torsdagens tall fra USA som viste at amerikanske produsentpriser steg mer enn ventet i februar.

– Det bærer mot september, sier seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets til Finansavisen om Feds første rentekutt.

Milliardkontrakt

Subsea 7 stiger 2,8 prosent til 167,90 kroner på milliardkontrakt, nærmere bestemt en såkalt EPCI-kontrakt på 300-500 millioner dollar på Trion-prosjektet offshore Mexico. Societe Generale har høynet kursmålet fra 176 til 200 kroner og gjentatt kjøpsanbefalingen.

«Dette er det første store prosjektet som er sikret av Subsea 7 i 2024. Det vil først og fremst bidra til bunnlinjen i 2026-27, når offshore-operasjoner vil finne sted. Vi forventer en god margin, trolig høyere enn 20 prosent, gitt det store havdypet», skriver Kepler Cheuvreux ifølge TDN Direkt i en oppdatering fredag.

Meglerhuset ser i tillegg risiko på oppsiden for 2024-guidingen.

Strammere i tank

Ellers på den positive siden bidrar Frontline med 3 prosent oppgang på fjerde høyeste volum så langt. Vi merker oss også at Okeanis Eco Tankers stiger nesten 4 prosent.

Arctic Securities skriver ifølge nyhetsbyrået i en oppdatering at tankfraktmarkedet strammer seg raskt til.

«I går så vi at LR2-ratene steg rundt 20 prosent for andre dag på rad, noe som løftet TCE-inntjeningen til 75.000 dollar pr. dag-nivåer. I råoljemarkedet begynner VLCC-ratene å bevege seg, med benchmark-rater som stiger til midten av 70-tallet i wordscale-poeng», skriver meglerhuset. 

«IEAs prognose om en økning på 4 millioner fat pr dag i global raffinerietterspørsel mellom første kvartal og tredje kvartal burde gi høy aktivitet og styrket raffinerimarginer», heter det videre.

Opp etter emisjon

Høyt på vinnerlisten finner vi CodeLab Capital med over 11 prosent oppgang til 1,17 kroner etter at CIO Andreas Krüger i Uniscale har avtalt kjøp av 2 millioner aksjer fra hovedaksjonær Codee Holding for 1,13 kroner.

Kyoto Group klatrer rundt 7 prosent til 15,75 kroner etter en fullført rettet emisjon på 39 millioner kroner til kurs 17 kroner sammen med de eksisterende aksjonærene Spirax-Sarco, Iberdrola og Klaveness Marine.

Pengene skal gå til å dekke selskapets likviditetsbehov, deriblant til forhåndsbestilling av varer med lang ledetid for produksjon av Heatcubes.

Idex Biometrics stiger 6 prosent etter mottak av produksjonsordre fra USA-baserte Sentry Enterprises.

Envipco videre opp

Envipco fortsetter oppgangen og stiger fredag over 6 prosent til 66,50 kroner. Investor Ketil Skorstad har overfor Finansavisen bekreftet sin deltakelse i den nylige emisjonen, og lansert aksjen som en mangedoblingskandidat.

– Selskapet tar allerede høye markedsandeler i de EU landene som allerede har lansert og implementerer pant i disse dager som følge av EUs økende krav. Eksempelvis Irland, Ungarn, Malta og Romania. Med dette tror jeg aksjen vil kunne mangedoble seg i årene som kommer, sa han.

Carnegie-analytiker Fabian Jørgensen er også positiv aksjen, og hevdet overfor Kapital i slutten av januar at aksjen kunne doble seg. Siden har aksjen steget kraftig.

Spetalen spyttet inn

Øverst på taperlisten finner vi Hav Group, som faller over 11 prosent etter dagens kvartalsrapport som viste fallende driftsinntekter og stigende underskudd i fjerde kvartal 2023 i forhold til samme periode året før.

– Vi leverer i tråd med guidingen vår, men hadde åpenbart foretrukket å presentere sterkere finansielle tall for andre halvår 2023, sier konsernsjef Gunnar Larsen ifølge rapporten.

Ayfie er ned 7 prosent til 6,84 kroner etter å ha hentet 20 millioner kroner i en rettet emisjon til kurs 6,90 kroner. Investorene Øystein Stray Spetalen, Lars Nilsen, Jan Christian Opsahl og Jostein Devold hadde på forhånd forpliktet seg til å tegne for 1 million kroner hver. 

Archer faller over 6 prosent. Denne ukens kontraktsdryss fra Equinor viser at selskapet fortsatt er klart størst på plattformboring i Nordsjøen, men John Fredriksen-selskapet mistet tre kontrakter til Odfjell Technology og KCA.

Circa Group går tilbake over 4 prosent etter meldingen om at finansdirektør Tone Leivestad har sagt opp. Hun har akseptert et jobbtilbud i et annet selskap.

Oljen trekker ned

Oljeprisene faller fredag morgen.

Brent-oljen (mai-kontrakten) står i 85,01 dollar pr. fat, ned 0,5 prosent (41 cent) siden midnatt, og ned fra 85,11 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen faller 0,5 prosent til 80,82 dollar pr. fat.

Dermed ligger vi an til en Brent-oppgang på rundt 4 prosent denne uken, støttet av betydelige lagertrekk i USA og ukens rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som tror at OPEC+ vil videreføre kuttene ut året «for å balansere oljemarkedene.»

Vandana Hari i Vanda Insights mener likevel at Brent-oljen skal tilbake til lavt 80-tall.

– IEA-prognosen beveget seg bare nærmere konsensus, og USA vil trolig gripe inn overfor Ukraina når det gjelder droneangrep på Russland, sier hun til Bloomberg.

Det var onsdag denne uken at det brøt ut brann på det Rosneft-eide Rjazan-oljeraffineriet som følge av et ukrainsk droneangrep.

På Oslo Børs stiger Equinor 1,8 prosent og Aker BP 0,8 prosent, mens Vår Energi altså er ned.