<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SBB-selskap sikter på børs

SBBs datterselskap Public Property Invest sikter på å bli årets første børsnotering.

Publisert 3. apr. 2024 kl. 13.30
Oppdatert 3. apr. 2024 klokken 15.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 325 ord
TIL BØRS: Det svenske eiendomsselskapet SBB børsnoterer datterselskapet Public Property Invest. Foto: Bloomberg

Public Property Invest melder onsdag at selskapet vil notere seg på Oslo Børs. Selskapet har SBB på eiersiden, med om lag halvparten av aksjene.

Selskapet skriver at det skal utstede nye aksjer og hente mellom 1,5 og 2 milliarder kroner for å rebalansere kapitalstruktur ved å tilbakebetale utestående gjeld.

Børsnoteringen er planlagt, hvis alt går som det skal, å ta sted tidlig i andre kvartal 2024, opplyses det.

Eiendom for milliarder

Public Property Invest (PPI) eier eiendommer i Norge til en verdi av rundt 9 milliarder kroner og 92 prosent av selskapets leieinntekter kommer fra norske kommuner.

SBB eier 44,8 prosent av aksjene i Public Property Invest. Public Property Invest har obligasjonsgjeld som forfaller i år og hensikten med børsnoteringen er å bedre balansen.

Kriserammet

Eiendomsgiganten SBB har blitt rammet hardt av den svenske eiendomskrisen. Børsverdien gikk i taket etter vill vekst via hyppige eiendomskjøp. Kjøpene ble gjort med store mengder gjeld, hvilket gjorde at SBB ble hardt rammet av renteoppgangen og verdien av selskapet kollapset. I spissen sto den kontroversielle toppsjefen Ilija Batljan, som grunnla SBB i 2016, men han overlot etter hvert roret til Leiv Synnes som har fått oppgaven å rydde opp i selskapet.

TILBAKE: Ilija Batljan skal lede Public Property Invest som midlertidig adm. direktør. Foto: Eivind Yggeseth

Nå er imidlertid Batljan tilbake, denne gangen som midlertidig adm. direktør for Public Property Invest.

Arctic Securities AS, DNB Markets, Danske Bank og Nordea Bank er valgt som rådgivende banker i børsnoteringen.

Det er Arctic Securities som står bak Public Property Invest. Utover SBBs eierandel sitter det hundrevis av Arctic-kunder som eiere i selskapet. Det ble opprettet sommeren 2021 da meglerhuset samlet eiendommer fra flere av sine prosjekter inn i det nye selskapet. I tillegg kjøpte det en portefølje for 1,2 milliarder kroner fra SBB og nå har altså eiendommene en samlet på rundt verdi på rundt 9 milliarder.