<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Recreate konkurs med skyhøy gjeld

Med 1,48 milliarder i gjeld i første halvår i fjor, klarte ikke Emil Eriksrød å refinansiere, og kreditorene sa stopp. Eriksrød har et privat lån til selskapet på 50 millioner.

Publisert 11. apr. 2024 kl. 10.58
Oppdatert 11. apr. 2024 klokken 18.58
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 941 ord
KREDITORENE SA STOPP: Emil Eriksrød, adm. direktør og hovedeier i Recreate, måtte se at den enorme gjelden ikke lot seg refinansiere. foto: Kaare Martin Granerud

– Vi var i en sluttprosess med interessentene i går kveld, og jeg opplevde at vi var enige om de store premissene, men da vi skulle lande de siste i dag, klarte vi ikke å bli enige på oppløpet, sier adm. direktør og gründer av det børsnoterte eiendomsselskapet Recreate.

Selskapet, med hovedkontor i Porsgrunn og base i Grenland og Vestfold, har vært i hardt vær i lange tider.   

Selskapet har ikke levert tall for 2023 ennå – selskapet var notert på Euronext Growth og er forpliktet kun til halv- og helsårsapporter, men tall for første halvår viste bokførte eiendomsverdier på 1,65 milliarder kroner. Den rentebærende gjelden var på 1,49 milliarder kroner. Arealledigheten i porteføljen var på hele 20 prosent, et nivå som hverken banker eller investorer kan leve med.

 – Hvem var det som sa nei i dag  banker eller andre selskaper?

 – Det er en kombinasjon av relativt store kreditorer, sier han.

Han forteller at flere forhold har vært diskutert, blant annet emisjoner. Selskapet har tidligere forsøkt å hente inn penger, uten å lykkes.

Må betale store gebyrer

Adm. direktør i selskapet Emil Eriksrød må personlig betale alle forsinkelsesgebyrer og andre rettsgebyrer som er påløpt, som ifølge Estate Nyheter nå skal være minst 260.000 kroner for hans fire selskaper.

Recreate-aksjen har vært et sorgens kapittel på børs siden noteringen i juni 2021. Noteringskursen var rett over 38 kroner. Aksjen har siden den gang falt 98,2 prosent til 67,5 øre på Oslo Børs, før dagens handelsstans. 

Finansavisen 12. oktober 2019.

Historien om Recreate (selskapet het R8 Property frem til 25. mai 2022) er historien om Emil Eriksrøds storslåtte planer om å bygge et eiendomsselskap med basis i Porsgrunn og Skien, for så å gå ut av Grenland-området til å bygge seg opp i og rundt Oslo, og deretter utenlands.

Finansavisen 6. mai 2023.

Eriksrød-lån på 50 mill.

Finansavisen skrev en stor artikkel allerede i oktober 2019 en stor artikkel om selskapet og deres finansielle situasjon, som konkluderte med at selskapet selger luft til investorer og banker.

– Hvilke konsekvenser ser for konkursen for deg personlig?

– Jeg har gitt et lån til selskapet på 50 millioner, sier han.

Eriksrød eide drøyt 50 prosent av aksjene i Recreate. På det meste hadde han aksjer for over 420 millioner kroner. 

Knut Bråthen er en lokal næringsdrivende som er nest størst med snaue 9 prosent. Tredje størst er Brødrene Jensen, et eiendomsselskap fra Oslo som eies av Leif Oddvin Jensen og hans familie. De har drøyt 8 prosent. Også eiendomsinvestor Carl Erik Krefting er på eiersiden med 1,5 prosent.

Starter nytt – likt

Tirsdag ettermiddag viste en kunngjøring fra Brønnøysundregistrene at det er startet opp et nytt selskap, Zanto, på Eriksrøds adresse i Skien. Eriksrød er også oppført som styreleder. 

FORSØKT SOLGT: Den største eiendommen i Recreates eiendom, Powerhouse i Porsgrunn, har vært forsøkt solgt, men ingen investorer bet på. FOTO: Kaare Martin Granerud

Formålet med bedriften er ifølge meldingen til Brønnøysundregistrene «å investere i, eie, forvalte og selge andeler i andre selskaper og eiendommer, økonomisk rådgivning og forvaltning, samt andre aktiviteter i tilknytning til dette».

Trøbbel bygd seg opp

For en uke siden skrev Finansavisen at hovedaksjonæren i Recreate ennå ikke har levert 2022-regnskapet. Nå har Emil Eriksrøds private Rising-selskaper noen få dager på seg for å unngå tvangsoppløsning.

Midt i mars kom det også melding om at Eriksrød og Recreate har mottatt varsel om en konkursbegjæring fra Norion Bank.

På privaten sper Eriksrød på inntekten med utleie av en luksuriøs bolig i Spania til 250.000 kroner i uken. 

I desember gikk Recreates to kontorhotellselskaper Evolve og RCR Flex konkurs, og det har utløst krav på over 300 millioner. Selskapets anslag var 200 millioner, og Eriksrød-selskapet garanterer for mye av kravene.

– Konkurs som ventet

Finansavisens ansvarlige redaktør Trygve Hegnar ble intervjuet av NRK etter Recreate-konkursen.

– Jeg burde vel si «Hva var det jeg sa?», men det er litt alvorligere enn det. Konkursen var som ventet, sier han.

– SOM VENTET: Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar. foto: Finansavisen

– De falt i den fellen at de skulle bli veldig store på kort tid. De kjøpte eiendommer i Telemark, Vestfold og Oslo på samme tid uten nok penger og hadde en gjeld på halvannen milliard kroner.

– Er dette historien om luftslottet som sprengtes?

– Ja, jeg mener at hovedeier som eide halvparten av selskapet var veldig ekspansiv og snakket veldig mye om de store tingene. Han snakket mye om hva de skulle få til uten å ha grunnlag for det.

Norion Bank har begjært Recreate konkurs, og kjennelsen viser et mislighold på et lån på 42 millioner kroner, ifølge avisen Varden.

– Vi har banksekretesse  og kommenterer generelt ikke enkelte potensielle kunder/ kundeforhold, skriver IR-ansvarlig Madeleine Mörch i en epost til Finansavisen.

100 millioner i Norion-lån

– Jeg har ikke satt meg inn i samlede verdier og gjeld ennå, men morselskapet er insolvent, det er det ingen uenighet om, sier advokat Leif Petter Madsen, som er oppnevnt som bostyrer i Recreate-konkursen.

Samlede lån Eriksrød har til Norion Bank, er på 100 millioner kroner. 43 av disse er aksjonærlånet til Recreate.

100 MILL. I LÅN TIL NORION: Leif Petter Madsen, bostyrer i Recreate-konkursen. Foto: Iván Kverme

– I tillegg har DNB og Sparebanken Sør store lån med pant i eiendommer, sier han.

– Ved utgangen av første halvår i fjor var rentebærende gjeld på nær 1,5 milliarder kroner, hvor stor er den nå?

 – Det har vært solgt ut mye eiendom, så den er noen hundre millioner  lavere nå, sier han.

Madsen sier at han de nærmeste dagene skal ha møter med ulike kreditorer og at meglerhus må fastsette verdianslag på de ulike datterselskapene. Han sier at det ikke er oppdaget kryssgarantier eller -kausjoner i de ulike konsernselskapene.

– Det virker som det er ganske ryddig struktur mellom selskapene, sier han.