<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slo referanseindeksen – tjente 11 milliarder

Folketrygdfondet slo nok en gang referanseindeksen i første kvartal.

Publisert 26. apr. 2024 kl. 08.01
Oppdatert 26. apr. 2024 klokken 08.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 269 ord
Adm. direktør i Folketrygdfondet, Kjetil Houg. Foto: Ivan Kverme

Saken oppdateres.

Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på 10,7 milliarder i årets første kvartal.

Det tilsvarer en avkastning på 3,03 prosent, noe som er 0,56 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen. 

Aksjemarkedet fortsatte oppgangen i første kvartal samtidig som de lange rentene steg noe på forventninger om utsatte rentekutt fra sentralbankene, oppsummerer adm. direktør Kjetil Houg.

– Til tross for geopolitisk uro og usikkerhet knyttet til rentenivå leverer vi et stødig resultat og meravkastning i både aksje- og renteporteføljen. Industri- og helsesektoren bidrar mest positivt til aksjeresultatet. God utvikling i kredittmarginer trekker opp i renteporteføljen.

Ved utgangen av kvartalet utgjorde fondskapitalen 365 milliarder kroner.

Best i Danmark

Folketrygdfondet investerer i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige.

Aller best gikk det i Danmark, der markedet steg 17,9 prosent i løpet av første kvartal. Det svenske fulgte etter med 7,6 prosent, mens det norske markedet kun gikk opp 1,6 prosent. Det finske markedet hadde en marginal nedgang.

– Det nordiske markedet leverer godt og viser seg igjen som et godt investeringsunivers for en langsiktig forvalter. I Danmark ligger mye av oppgangen i legemiddelselskapet Novo Nordisk, mens solide industriselskaper har bidratt i Sverige. Avkastningen på Oslo Børs tynges av energisektoren, sier Houg.

55 milliarder i meravkastning

Slik oppsummeres kvartalet:

  • Avkastningen til aksjeporteføljen var på 4,49 prosent. Det er 0,74 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for aksjer.
  • Avkastningen til renteporteføljen var på 0,71 prosent. Det er 0,28 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for renter.
  • Folketrygdfondets aktive forvaltning har siden 2007 bidratt med over 55 milliarder kroner i meravkastning til fellesskapet.

I 2023 hadde fondet en avkastning på 11,4 prosent, eller 36 milliarder kroner. Ved utgangen av året var fondskapitalen på 354 milliarder.