<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har tjent 1 milliard på å være middelmådig

Man behøver ikke være genial for å håve inn milliarder. Svein Rune Høgset, Mikael Berglund og Alexander Kopp har tjent 1 milliard på å være middelmådige.

Publisert 26. apr. 2024 kl. 14.00
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 646 ord
MIDDELMÅDIGHETENES SEIER: Svein Rune Høgset (t.v.) og Alexander Klopp var heldige i starten, men etter hvert som de store pengene har kommet inn har de gjort det dårligere på børsen. Likevel hagler det millioner på middelmådighetene. Foto: Iván Kverme

Det startet bra da Svein Rune Høgset, Mikael Berglund og Alexander Kopp slo seg opp som hedgefondforvaltere gjennom Incentive Active Value Fund. Trioen likte små og mellomstore selskaper i Nord-Europa, og gikk både long og short i markedet

– Fokuset vi har i forvaltningen, på mellomstore selskaper i Nord-Europa, ga oss medvind de første 7-8 årene men har har gitt motvind de seneste 2-3 årene, ettersom de største selskapene i indeksen har gått mye sterkere enn snittet i perioden etter 2021, sier daglig leder og hovedeier Svein Rune Høgset til Finansavisen.

– Siden oppstart har vi levert meravkastning per år på rundt 3 prosent etter avgifter målt mot indeks, hvilket er OK, men under det vi har som ambisjon. Vi investerer med langsiktig horisont og håper de neste ti årene vil gi større meravkastning enn de ti første, sier han.

Har tjent 1,2 mrd.

Middelmådige resultater har imidlertid ikke vært til hinder for at millionene har haglet over investortrioen. Det viser regnskapet til Incentive og eierselskapet Incentive Holding. I fjor satt de igjen med et overskudd på 186,1 millioner kroner, opp fra 160,1 millioner året før.

Takket være et ekstra sterkt corona-år i 2020 har trioen tjent over 1 milliard kroner bare de seneste fem årene. Siden oppstarten i 2014 utgjør akkumulert resultat før skatt 1,2 milliarder.

Incentive

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 214,9 190,4
Driftsresultat 182,5 163,6
Resultat før skatt 186,1 160,1
Årsresultat 139,5 119,2

Inntektene kommer fra fast forvaltningshonorar pluss suksesshonorar på toppen. De seneste årene er det blitt lite av det siste, så overskuddene skyldes da det faste honoraret som ikke er påvirket av hvordan trioen har gjort det.

Da gjelder det imidlertid at man har tilstrekkelig stor forvaltningskapital, og det har Incentive-trioen. Forvaltningen utgjør solide 2 milliarder dollar eller 22 milliarder kroner.

– Middelmådig

– 2023 var et middelmådig år for oss, avkastningsmessig. Avkastningen var positiv, men dårligere enn den brede Europa-indeksen vi måles mot, sier Høgset.

– Salgsinntektene Incentive tjener drives av to ting: Størrelsen på forvaltningskapitalen gjennom en fast del målt i basispunkter av forvaltningskapital og meravkastning relativt til indeksen vi måles mot. I fjor var størstedelen av honorarene vi tjente den faste avgiften i og med at vi leverte avkastning som var dårligere enn indeksavkastning, sier han.

At inntjeningen har vært så god som den har vært skyldes også litt flaks med kronekursen.

– I og med at de aller fleste kundene vi har er utenlandske har Incentive stort sett inntekter i dollar og euro, så den svake norske kronen har også vært en stor bidragsyter til at resultatene er blitt som de er blitt. Målt i euro eller dollar er resultatutviklingen ikke like god, men for all del, vi er fornøyde med virksomheten vi har bygget opp, sier Høgset.

Historisk billige småaksjer

Hedgefondet Incentive Active Value Fund var hovedfondet i mange år. Fondet satset på både long- og short-posisjoner. Men i 2022 ga de opp shortingen etter å ha måttet rapportere negativ avkastning hele slutten av 2021 og inn i 2022. Etter det valgte Høgset & Co å kutte shortingen.

– Som dere har skrevet om før så la vi om all forvaltning til «long only» forvaltning for mange år siden, så mesteparten av kapitalen vi forvalter ligger nå i Incentive Active Value Long Only Fund, sier Høgset.

Når Finansavisen spør hva han tror om aksjemarkedet fremover avviser Høgset å svare. Derimot velger han å mene noe om forholdet mellom store børsselskaper og de mindre:

– Det vi kan si er at etter en lang periode der de største selskapene har stått for mesteparten av avkastningen i aksjemarkedet synes vi at mange mindre og mellomstore selskaper fremstår som svært attraktivt verdsatt, i alle fall relativt til de store børslokomotivene. Her snakker vi jo «vår egen bok», men vi skal ganske langt tilbake i tid for å finne et tilsvarende gap, mener vi, sier Høgset.