<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterk dollar kan svekke aksjemarkedet

Den sterke dollarkursen kan ifølge Financial Times føre til en avkjøling i det amerikanske aksjemarkedet. Det kan imidlertid gi andre markeder en mulighet til å prestere.  

Publisert 27. apr. 2024 kl. 16.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 468 ord
STYRKET: Når den amerikanske dollaren er sterk blir inntjeningen til amerikanske selskaper lavere.  Foto: Dreamstime

I Norge har den svake kronekursen ført til en sterk inntjening for norske selskaper som eksporterer til utlandet, der selskapene får flere norske kroner for varene.

I USA ser man imidlertid nå en motsatt effekt, der amerikanske selskaper tjener mindre som følge av en sterk dollar.

Financial Times (FT) skriver at det amerikanske aksjemarkedet har styrket seg samtidig som at dollaren har blitt sterkere, og at analytikerne nå stiller spørsmål om hvor lenge aksjemarkedene kan holde seg oppe og motstå styrken fra dollaren. 

Vil slite

Dollaren har steget 4,7 prosent mot en kurv med seks jevnbyrdige valutaer i løpet av året. I den samme perioden har Wall Streets referanseindeks S&P 500 steget 7 prosent.

«Hvis dollaren fortsetter å stige, vil aksjer slite. Historisk sett har aksjer og dollar vist en sterk omvendt korrelasjon», kommenterte Mislav Matejka, JP Morgans sjef for global aksjestrategi, ifølge FT.

Dollarveksten tok til da den amerikanske sentralbanken Federal Reserve hevet renten etter inflasjonsbølgen som følgte nullrentenivået under pandemien. Den sterkere dollaren skal ifølge strateger være en av faktorene som påvirket aksjene i 2022 negativt, da dollaren steg 8 prosent mens S&P 500 falt med nesten en femtedel av indeksens totalverdi. Det er det kraftigste fallet siden finanskrisen i 2008.

Steg på samme drivere

Det amerikanske aksjemarkedet har ifølge FT vært i stand til å fordøye styrkningen i dollarkursen ettersom styrkningen ikke var like bratt som i 2022. Ifølge Karim Chedid, som leder investeringsstrategi hos iShares Emea i Blackrock, ser flere av de største sentralbankene, inkludert Federal Reserve, ut til å bevege seg fra en innstramming til en lettelse, i motsetning til i 2022 da rentene fremdeles var på vei opp.

«Vi er på toppen av rentesyklusen. Ja, forventningene har blitt skjøvet tilbake, men vi forventer fortsatt at rentekutt-syklusen skal begynne,» kommenterte Chedid til avisen. 

Binky Chadha, sjef for global strategi i Deutsche Bank, sier det ser ut til at aksjer og dollar uvanlig nok har beveget seg oppover på de samme driverne de siste månedene. 

«Bedre vekst i USA betyr bedre utsikter for amerikanske inntekter og aksjer, men det betyr også høyere amerikanske renter, færre rentekutt og en sterkere dollar, ettersom veksten andre steder har vært svak,» sa han ifølge FT.

Mulighet for andre aksjemarkeder

Noen strateger advarer imidlertid om at aksjeoppturen kanskje ikke vil kunne motstå dollarens styrke mye lenger.

«Inntektene er ganske greie for øyeblikket, men hvis denne tilstanden fortsetter, kan det begynne å bli litt mer komplisert,» sa Kevin Thozet, medlem av investeringskomiteen i den franske kapitalforvalteren Carmignac.

«En sterkere valuta gjør amerikanske varer og tjenester mindre konkurransedyktige internasjonalt,» sa Jack Ablin, sjefsinvesteringsoffiser hos Cresset Capital til FT.

Avisen skriver videre at en pause i det amerikanske aksjemarkedet kan gi andre aksjemarkeder en mulighet til å ta igjen det amerikanske. 

«Vi kan finne oss selv i en periode der markeder utenfor USA endelig kan prestere bedre,» skal Andrew Cole, leder for fleraktivaporteføljer hos Pictet Asset Management, ha uttalt.