<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer salg av giga-fabrikken i Mo i Rana

Freyr vurderer å selge lokalet som skulle huse batterifabrikken Giga Arctic i Mo i Rana.

Publisert 8. mai 2024 kl. 12.34
Oppdatert 8. mai 2024 klokken 13.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
STÅR TOMT: Freyrs kjempestore fabrikklokale i Mo i Rana står tomt. Nå kan det bli solgt. Foto: NTB

Saken oppdateres

I høst varslet batteriselskapet Freyr om bråstopp i planene om å bygge en gedigen batterifabrikk i Mo i Rana fordi norske myndigheter strupet pengestøtten.

Nå avslører Freyr at det har fått henvendelser fra mulige kjøpere av Giga Arctic-fabrikken, som vurderer å bruke bygget som datasenter, fremgår det av selskapets førstekvartalsrapport onsdag.

Selskapet skriver videre at det vurderer hva som skal gjøres med lokalet, som er bokført til 225 millioner dollar i regnskapene, med fokus på å optimalisere aksjonærverdier.

Før beslutningen om å stanse prosjektet i Mo i Rana hadde Freyr investert 4 milliarder kroner i fabrikken. Begrunnelsen for å legge planene på is var at myndighetene i Norge og Europa ikke støttet batteriindustrien på lik linje som USA har gjort med subsidiepakken Inflation Reduction Act, ofte omtalt som «IRA». Derfor har Freyr valgt å satse på batteriproduksjon i den amerikanske delstaten Georgia.

Før fabrikken i Mo i Rana ble lagt på is hadde Freyr i flere år uttalt store planer i byen. I mars i fjor avslørte Dagens Næringsliv at selskapet hadde bedt Næringsdepartementet om en støttepakke på 9,5 milliarder kroner for prosjektet Giga Arctic.

Avgjørelsen om å stenge fabrikken fikk store reaksjoner fra lokalmiljøet som hadde ventet seg en økonomisk oppsving som følge av investeringene fra Freyr.

Finansavisen har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Hilde Rønningsen i Freyr, som forteller at selskapet ikke har noe mer å tilføye utover det som er meldt i pressemeldingen.

Tapene øker

For øvrig viser rapporten at Freyr tapte 28,5 millioner dollar i kvartalet, mot 12,7 millioner dollar i samme periode i fjor. Målt i norske kroner betyr det at tapene økte fra 138 til 310 millioner i løpet av året.

I pressemeldingen legger selskapet mye av skylden for det økte tapet på valutaeffekter, der selskapet i første kvartal i år hadde et netto tap på valuta tilsvarende 1,5 millioner dollar, mens det i første kvartal i fjor hadde netto gevinst på 16 millioner dollar.

Kontantbeholdningen i selskapet er nå på 258,8 millioner dollar.