<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Redd for å trykke for hardt på gassen

Saudi-Arabia satser enorme summer for å investere seg bort fra oljeavhengighet, men frykter overoppheting av økonomien.

Publisert 14. mai
Oppdatert 14. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
Article lead
lead
ROLIGERE TEMPO: I investeringene fra Saudi-Arabia og finansminister Mohammed Al-Jadaan. Foto: Bloomberg

Qatar Economic Forum går av stabelen i Doha denne uken, og i sitt foredrag tirsdag advarte Saudi-Arabias finansminister Mohammed Al-Jadaan om den økonomiske overopphetingen som kan oppstå som en følge av at landet satser enorme summer for å investere seg bort fra oljeavhengighet. 

– Hvis du ikke tillater at økonomien henger med på prosjektene dine, vil du i utgangspunktet importere mye mer. Som en konsekvens kan Saudi-Arabia mangle fabrikkene og den øvrige kapasiteten som trengs for å støtte planene. Så å gi det mer tid er faktisk klokt, sa han ifølge Bloomberg.

– Alvorlig press

Det er nå åtte år siden kronprins Mohammed bin Salman etablerte investeringsprogrammet Vision 2030, men underveis har hindringer oppstått og Al-Jadaan har tidligere innrømmet at prosjekter kan forsinkes – men også fremskyndes.

Saudi-Arabia har siden 2016 investert flere hundre milliarder dollar i alt fra elbiler til halvledere og sport – eksempelvis Premier League-klubben Newcastle.

– Det er faktisk ikke finansieringen som er begrensningen, men den økonomiske bruken. Investeringer under de gjeldende omstendigheter med alvorlig inflasjonspress verden over og mye dyrere finansiering vil trolig resultere i raskere prisvekst og overoppheting, fortsatte Al-Jadaan ifølge nyhetsbyrået.

Tilbake i minus

Etter det første budsjettoverskuddet på flere år, bidrar investeringsprogrammet i kombinasjon med blant annet lavere oljepriser å sende Saudi-Arabia tilbake i minus i år, og underskudd er spådd frem til 2026.

Dette gjør finansminister Al-Jadaan forsiktig i sin tilnærming.

– Vi er veldig konservative i våre prognoser, og derfor våre planer for hvordan oljeinntektene skal dekke investeringene, sa han.