– Vi kan ikke sløse bort verdifull norsk vannkraft på kryptovaluta. Vi må bruke den kraften på utslippskutt og arbeidsplasser innenfor grønn energi, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB.
Sammen med en uvanlig konstellasjon i Stortinget, er han med på et flertall som tvinger regjeringen til å utrede et utvinningsforbud av kryptovaluta innen statsbudsjettet i høst.
– For Høyre sitter det langt inne å forby en enkeltnæring, men i dette tilfellet mener vi det er nødvendig å utrede et forbud. Kryptoutvinning er ekstremt kraftkrevende, og vi styrer mot et kraftunderskudd. Vi har behov for kraften til andre formål, sier Høyres Nikolai Astrup.
Med på det felles forslaget er både SV, Høyre, Frp, MDG, Rødt, KrF og Pasientfokus. Sammen har de akkurat flertall med én representant.
– Akkurat denne konsultasjonen er vel historisk, sier Astrup og ler.
Pasientfokus' ene stortingsrepresentant, Irene Ojala, bekrefter at de samme partiene aldri har funnet sammen i et flertall før. Hun sier at for Pasientfokus er det viktig å ta vare på naturen.
– Det svært arealkrevende å bygge datasentre for kryptovalutautvinning. Det gjør det også dyrt for befolkningen med mye høyere strømregninger. I tillegg så vet man ikke noe om de positive konsekvensene i det hele tatt, sier Ojala.
Også MDGs Une Bastholm vil heller ikke ofre naturen for datasentre som utvinner kryptovaluta.
– Denne typen energisløsing betyr mer ødelagt natur, dårligere energisikkerhet og økte klimagassutslipp. Jeg er veldig glad for at så mange partier nå ser dette problemet og vil være med på å utrede et forbud, sier hun.
I april gikk regjeringen ut i VG og sa at de vil stenge døren for kryptovaluta-utvinning i Norge. Men stortingsflertallet mener at regjeringens tiltak er for svake.
– Regjeringen lanserte at de ville ha en oversikt over hva datasentrene holder på med, som om det var et forbud. Det er det jo ikke. Da er vi nødt å be om å få utrede et skikkelig forbud mot kryptovalutautvinning, sier Rødts Sofie Marhaug.
– De oversolgte det, og sa det blir et forbud. Nei, det blir et påbud om å registrere og fortelle hva du skal gjøre, og så overlater man til kommunene å bestemme ja eller nei, sier Haltbrekken.
Utvinning av kryptovaluta skjer gjennom såkalt «mining», ofte i store datasentre som bruker mye energi. I fjor skrev Dagsavisen at kryptofabrikkenes strømforbruk i Nord-Norge alene, tilsvarer nesten hele strømårsforbruket for regionen Lofoten.
KrFs Kjell Ingolf Ropstad peker på at vi er på vei mot knapphet på kraft.
– Da må man prioritere. Hvis man skal prioritere noe, så er det helt klart for KrF at kryptovaluta står for veldig lite verdiskapning i Norge. Kanskje tvert imot, sier han til NTB.
Frps Terje Halleland stemmer i:
– Det er knapphet på kraft som gjør at vi kommer i denne situasjonen. Vi har alltid hatt en innstilling til at de som ønsker kraft i Norge, skal få tilbud om kraft. Når vi nå er i denne situasjonen, ønsker vi en utredning av om det er mulig å holde kryptovaluta utenom. Jeg ser med spenning på hva regjeringen vil komme med, sier Halleland.
NTB