2024 var, som så mange år tidligere, spådd å bli småselskapenes år. For alle som tror på «mean reversion», at store avkastningsforskjeller jevner seg ut over tid, skulle det bare mangle.
Det har ikke skortet på advarsler om at de dominerende «Magnificent Seven»-aksjene ikke kan vokse inn i evigheten, og mange aktive forvaltere er nok lei av at det i praksis har vært umulig å slå indekser der teknologigigantene har tyngre vekt enn deres egne mandater tillater.
Ved inngangen til året ble det spådd at Russell 2000-indeksen, bestående av 2000 «mindre» selskaper (small cap) i USA, kunne gå så mye som 50 prosent i år, ifølge en analyse fra finansinstitusjonen Fundstrat Global Advisors.
Storbanken Goldman Sachs var mer edruelig i sitt anslag, men spådde 15 prosent oppgang for Russell 2000 i 2024 – mot bare syv prosent for S&P 500. Hittil i år har utviklingen nok en gang vært motsatt: S&P 500 har gitt hele 26 nye prosent, mens Russell 2000 har måttet «nøye seg» med 19 prosent.
Men zoomer man inn på den siste måneden, det vil si perioden der finansmarkedene for alvor begynte å prise inn en sannsynlighetsovervekt for Donald Trump-seier i det amerikanske presidentvalget, ser utviklingen annerledes ut: S&P 500 har gitt 3,5 prosent, mens Russell 2000 har gitt hele ni prosent – nesten to tredjedeler av oppgangen kom i form av et skikkelig hopp på selve valgdagen.
Kan utviklingen fortsette inn mot årsskiftet slik at det jevner seg ut for året som helhet?
Tre år siden toppen
Det hører med til historien at der S&P 500 stadig setter nye toppnoteringer, er Russell 2000 fortsatt et par prosent under sin all-time high for ganske nøyaktig tre år siden, som markerte slutten på det historiske lavrenteregimet.
Hvis 2024 viser seg å være starten på en god periode for de såkalte small cap aksjene, lover det bra for fremtidig avkastning: historikken viser en årlig avkastning på 14,9 prosent i rullerende femårsperioder etter en dårlig femårsperiode, mot 10,4 prosent årlig for alle slike perioder siden indeksen ble etablert i 1984, ifølge forvaltningsselskapet FranklinTempleton.
Det taler for at small caps kan gi attraktiv diversifisering, spesielt om man antar mer begrensede avkastningsutsikter for S&P 500 etter 15 års betydelig overprestering. Og for aktive investorer er manglende analysedekning blant småselskapene en mulighet til å finne skjulte juveler.
Proteksjonisme og renterisiko
De fleste av selskapene i Russell 2000 har en markedsverdi i sjiktet 0,5-2 milliarder dollar. Der S&P 500 er omtrent likt fordelt mellom produkter og tjenester, har Russell 2000 rundt 2/3 av inntjeningen fra tjenester.
De mindre selskapene er gjerne mer eksponert mot den den hjemlige økonomien, som ventes å vokse bra fremover, og de rammes i liten grad dersom Trumps planer om omfattende tollmurer blir en realitet.
Samtidig er denne gruppen mer rentesensitiv, fordi de i større grad prises etter fremtidige vekstforventninger, og i snitt har de mer kortsiktig gjeld med høyere innslag av flytende rente. De mest belånte er derfor blitt truffet spesielt hardt av den amerikanske sentralbankens (FED) mange rentehevinger de siste årene.
Rentekutt er godt nytt for dette segmentet, men her ligger også en varslet risiko med Trump som president, i hvert fall på sikt. Fremtredende økonomer er relativt samstemte i at Trumps planlagte økonomiske politikk vil kunne være inflasjonsdrivende og fremtvinge et høyere rentenivå over tid.
Selv om FED på torsdag leverte et rentekutt på 0,25 prosentpoeng som ventet, er utsiktene til ytterligere rentenedgang blitt svekket den siste tiden. Konsensusforventningen i markedene er nå at renteintervallet ved utgangen av 2025 vil ligge på 3,75-4,00 prosent, et helt prosentpoeng høyere enn forventningen var for bare to måneder siden, ifølge Morningstar.
Gleden for småselskapene kan med andre ord bli kortvarig også denne gangen.