Etter to utrolige år for de brede globale aksjemarkedene skulle det bare mangle at stadig flere spår magrere avkastning neste år. To kanonår på rad hører til sjeldenhetene. Tre på rad vil være vanvittig.
Høye verdsettelser begynner å bli en alvorlig utfordring, ifølge analytikere. PE-multipler har ekspandert 20–30 prosent de siste par årene og har drevet mye av oppgangen.
Men nå, endelig, ventes det at investorene vil bry seg mer om inntjeningsveksten, og da kan man neppe vente mer enn rundt fem prosent markedsavkastning i 2025. Med slike utsikter bør man tenke seg nøye om for å treffe de beste sektorene og geografiene.
Forvaltere og investorer virker for tiden å være uvanlig lite samstemte i om USA skal fortsette å overprestere eller om det er billigere aksjer i Europa eller Kina som skal få skinne.
Men på lengre sikt skal det mye til at det amerikanske aksjemarkedet klarer å opprettholde så høy årlig gjennomsnittavkastning som det har gjort de siste 15 årene. Morningstar tror USA bare vil gi 3,3 prosent årlig det neste tiåret, mens flere andre markeder som prises langt billigere i dag forventes å gi bedre avkastning.
Og for den eventyrlystne kan det være aktuelt å se sørover. For på toppen av listen troner Brasil, med en forventet årlig avkastning på 12,5 prosent.
Rentene øker fortsatt
Latin-Amerika har vært den dårligste regionen i aksjemarkedene i 2024 og har ikke fått være med på festen der USA ledet an. Ibovespa-indeksen i det brasilianske finanssenteret São Paulo er ned syv prosent hittil i år og har bare gitt 11 prosent samlet avkastning de siste fem årene. Banco Santander hadde på forhånd spådd 20 prosent avkastning i år og de fleste store bankene delte denne optimismen.
Men Brasil sliter med vedvarende høy inflasjon som har tvunget sentralbanken til å fortsette med renteøkninger i en periode der de fleste andre land (utenom Norge) har begynt å kutte. Denne uken ble styringsrenten økt med et helt prosentpoeng til 12,25 prosent, og det ble varslet videre økning til 14,25 prosent innen mars neste år om nødvendig.
Investorene er også blitt skremt av den politiske risikoen, et vedvarende problem for fremvoksende markeder. Særlig gjelder dette myndighetenes innblanding i to av børsgigantene de er medeier i, oljeselskapet Petrobras og gruveselskapet Vale.
Dermed har både lokale og internasjonale investorer flyktet aksjemarkedet til fordel for mer attraktive alternativer, som for eksempel relativt risikofrie obligasjoner.
Børsnoteringer på vent
Å investere i Brasil krever tålmodighet og risikotoleranse. I sin siste oppdatering om landets økonomiske utvikling skriver Trading Economics følgende:
«Til tross for sterkere økonomisk aktivitet enn forventet i begynnelsen av fjerde kvartal, er det vedvarende bekymringer knyttet til Brasils finanspolitiske utsikter og den mulige effekten av restriktiv pengepolitikk. Mens økonomiske indikatorer fra detaljhandelen og tjenestesektoren signaliserer motstandskraft, peker forventningene for 2025 mot strammere monetære og finanspolitiske forhold og et arbeidsmarked med begrenset rom for forbedringer.»
Brasil er et land som sliter med stor økonomisk ulikhet og ikke klarer å få frem nok entreprenører som bygger opp nye milliardvirksomheter. I løpet av 2024 har Brasil fått 19 nye milliardærer, men 12 av disse har arvet formuene sine. Det er en illustrasjon på at veletablerte familiebedrifter dominerer mange av de viktigste næringene.
BlackRock, verdens største kapitalforvalter, er likevel blant flere som er optimistiske til brasilianske aksjer. I en rapport trekker det frem at der brasiliansk næringsliv har vært tungt dominert av energi og råvarer, blir det stadig bedre diversifiseringsmuligheter innen sektorer som handel, helse, infrastruktur og teknologi. Også fornybar energi innen etanolproduksjon og vindkraft har tiltrukket seg store investeringer.
Flere av disse bedriftene vil trolig bli tilgjengelige på børs etter hvert som forholdene bedrer seg. São Paulo-børsen har ikke hatt en nynotering på tre år, så ketchupeffekten kan bli betydelig.
Billig
Tilbake til Morningstars spådom for det neste tiåret: til tross for mye negativitet rundt det brasilianske aksjemarkedet kan dagens lave verdsettelse dempe en del av den langsiktige risikoen. En PE-ratio på rundt 8,6 må kunne anses som billig når fremvoksende markeder som helhet prises til 13,8.
Brasil utgjør nå under fem prosent av et typisk indeksfond eksponert mot fremvoksende markeder og er derfor i liten grad inkludert i de flestes spareporteføljer.
Aksjemarkedet pleier som kjent å ligge i forkant og snu flere måneder før økonomien. Poenget blir da å følge med på den brasilianske sentralbanken. Når den endelig starter med rentekutt, kan det – kanskje – signalisere startskuddet for et tiår med samba i aksjemarkedene.
Henrik Sommerfelt
Head of Scandinavia, CMC Markets