På Elkjøp-butikken på Storo forbereder de ansatte seg på storinnrykk. Slutten av november er årets travleste tid, med Black Friday som den store finalen.
For elektrobransjen har det vært langt mellom høydepunktene det siste året. Etter rekordår under pandemien har salget falt kraftig. Ferske kortdata fra DNB viser at sport og elektro var ned 9 prosent i oktober.
Konsernsjef Fredrik Tønnesen i Elkjøp Nordic merker at folk har mindre penger å rutte med. Nå frykter sjefen for en av landets største handelsbedrifter at kronesvekkelsen skal få dramatiske konsekvenser, ikke bare for Elkjøp, men for hele norsk varehandel. Varehandelen er landets nest største målt i sysselsetting, med nesten 400.000 ansatte.
– Kombinasjonen fallende etterspørsel, dyrere husleier og økte priser kommer til å gå ut over mange arbeidsplasser i næringen. Det kommer til å smelle, sier han.
Etterlyser politikerne
For i en situasjon der kundene får stadig dårligere råd, ser Elkjøp i likhet med en rekke andre handelsselskaper seg nødt til å øke prisene. 97 prosent av alt som står i hyllene hos elektrokjeden kommer fra utlandet, hvorav mesteparten betales i euro. Selv om konsernet sikrer seg seks måneder frem i tid, har den vedvarende svake kronen skapt store utfordringer. Nylig passerte euroen 12 kroner.
Nå mener Elkjøp-sjefen politikerne må våkne. Hvorfor den øredøvende tausheten, spør Tønnesen i et debattinnlegg.
Han mener de har skygget banen, og overlatt diskusjonen til økonomene. Valutakrisen må løftes opp på den politiske agendaen, er budskapet.
– Hvor er Støre, Vedum og Solberg? De og andre folkevalgte må svare på hvordan vi kan få kontroll på kronekursen, sier han.
– Hva kan politikerne gjøre?
– Om ikke annet så må de våge å ta debatten. Norges Bank styrer etter et inflasjonsmål. Det er politikerne som bestemmer mandatet, minner han om.
Fianansavisen har rettet henvendelser til Statsministerens kontor, Finansdepartementet og Erna Solbergs pressesjef, men har foreløpig ikke fått svar.
– Rett medisin
Det er lite trøst å hente hos sjeføkonom i SpareBank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen. Den nedbremsingen som detaljhandelen nå merker er ønsket, og Andreassen mener det er rett medisin.
– Den samlede etterspørselen i Norge har vært for sterk og da er prisstigningen blitt for høy. Arbeidsledigheten er også for lav. I tillegg har valutaen gått ad undas, sier sjeføkonomen.
Når kronen er så svak som den er nå, mener Andreassen det på sikt gir ubalanse med utlandet. I mange år var kronen for sterk, og Norge lå 60 prosent høyere enn våre handelspartnere på timelønn. Nå er den forskjellen bare 11 prosent, og det blir for lite i et lengre perspektiv. Norge blir for billig. Andreassen mener det er to ting som kan rette opp balansen, og at det ene er å foretrekke.
Det ene er at pris- og lønnsvekst i Norge blir så høy at det jevner seg ut. Den andre er at valutaen styrker seg.
– Innenlandsk prisstigning er ingen drømmeløsning for Norges Bank som har inflasjonen som sitt viktigste mål. De svarer med økte renter, men det gjør de ikke med lett hjerte. De kan bli tvunget til å sette opp renten mer, men da vil valutaen hjelpe oss, mener Andreassen.
Den eneste trøsten Elkjøp får fra sjeføkonomen er at dette på ingen måte blir forbigått i stillhet.
– Alle som skal vite, vet. Dette diskuteres hver dag av økonomer, finansfolk, i Norges Bank og blant politikerne, sier Andreassen.
Mener kronesvekkelsen vil vedvare
Økonomiprofessor ved Norges handelshøyskole, Ola Grytten, skjønner godt at Elkjøp-sjefen etterlyser økt oppmerksomhet på svak norsk krone. Som de fleste andre sliter han med å finne gode løsninger på problemet. Hvorfor den norske kronen stadig svekker seg er det uenighet om.
– Jeg har ikke møtt noen som har klart å forklare det på en skikkelig måte. Vi skjønner ikke helt hva som skjer. Det er et eller annet med aktørene som handler valuta. Det skapes forventninger underveis, og den trenden må snus, sier Grytten.
Han tror krig er en del av bildet. At traderne søker mot trygge havner som gull, sveitsiske franc og dollar. Kronesalget til Norges Bank er ingen nyhet, men Grytten tror rentedifferansen mot utlandet kan være en faktor.
Den differansen er lavere enn tidligere, og kanskje litt for lav nå, mener Grytten.
Han tror varehandelen blir nødt til å takle svak krone en god stund fremover.
– Jeg er helt enig i at man må ha økt oppmerksomhet på den svake kronen, men jeg tror de må leve med det en stund, sier Grytten.
Varsler prishopp i januar
Hos Elkjøp har prisene i snitt økt mellom 8 til 10 prosent sammenlignet med i fjor. Og mer vil det bli.
– Nå kommer det snart oppdaterte priser fra leverandørene. En prisøkning i januar er uunngåelig, mener Tønnesen.
Han tror desember og første halvdel av 2024 kommer til å bli skjebnesvangre måneder for handelen.
– Etterspørselen faller, husleiene øker og vi klarer ikke å hente inn valutaeffekten. Det kommer til å gå ut over ganske mange arbeidsplasser i varehandelen.
Selv reduserte Elkjøp staben med 10 prosent før sommeren. Tønnesen sier de nå er på et nivå de kan håndtere, selv om omsetningen skulle fortsette ned.
– Men det vil bli tøft, slår han fast.