<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Freia-eier nekter å forlate Russland

I stedet for å trekke seg ut, har Mondelez satt inn en ny ledelse til å lede selskapets Russland-avdeling. 

Publisert 17. feb. 2024 kl. 15.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
BLIR: Freia er en del av Mondelez International, som til tross for massivt press nekter å trekke seg helt ut av Russland.  Foto: Thomas Bjørnflaten

Morsselskapet til Freia, Mondelez, gjennomfører en omfattende omorganisering av sine europeiske virksomheter etter vedvarende boikott av deres russiske virksomhet, skriver Reuters. 

Til tross for press fra aksjonærer og aktivister om å trekke seg helt ut av Russland, har Mondelez kun stanset annonseringen i landet, før de nå har fått på plass en ny ledelse i landet.

I et internt memo som Reuters har sett skriver Mondelez' Europa-sjef Vince Gruber at de har utnevnt en ny direktør til å lede deres ussiske virksomhet, som Gruber beskriver som en «uavhengig organisasjon.» Den ny Russland-sjefen skal ikke rapportere direkte til Gruber, men til en annen leder som så rapporterer til Europa-sjefen. 

– Ingen unnskyldning

Det er ikke ventet at den nye ordningen vil dempe kritikken, ettersom selskapet fortsatt har tre fabrikker i Russland og fortsetter å selge produktene sine til tross for press fra både investorer og aktivister. 

– I loven bruker vi uttrykket «distinksjon uten en forskjell.» Dette er et forsøk på å omgå som ikke er veldig meningsfullt, sier ekspert på selskapsstyring og visepresident i ValueEdge Advisors, Nell Minow. 

– Det er visse typer forretningsområder hvor du ser det er en grunn (til å fortsette virksomheten i Russland, journ. anm.), hvis det har å gjøre med helse eller akutte nødvendige forsyninger. Dette er kjeks, og det er virkelig ingen unnskyldning, legger han til.

– Produseres lokalt

Mondelez sier til Reuters at de fra slutten av 2023 har styrket deres lokale virksomhet i landet for å operere mer uavhengig:

«Produkter som selges i Russland produseres og distribueres nå lokalt, uten import av ferdigvarer fra Europa til Russland eller eksport fra Russland til Europa.»

Til tross for den økte politiske spenningen og risikoen som konflikten medfører, meldte Mondelez tidligere denne måneden om at deres russiske virksomhet er mer lønnsom enn tidligere.