Onsdag morgen leverte Nykode Therapeutics kvartalstall. En halvtime før kvartalstallene ble publisert, kom en enda viktigere melding.
Bioteknologiselskapet avslutter C-04-studien for behandling av livmorhalskreft på grunn av endringer i standard behandling og tilbakemeldinger fra ledende eksperter.
Investorene svarte med å sende ned aksjekursen til Nykode med over 31 prosent onsdag morgen. I skrivende stund omsettes aksjen for 7,15 kroner, og hittil i år er kursfallet på 67 prosent.
– Min umiddelbare reaksjon er at det var overraskende at de avsluttet denne studien. Basert på tidligere indikasjoner har selskapet selv hevdet at de er på riktig vei, både med tanke på strategien for å raskt nå markedet og vurderingen av konkurranselandskapet i samarbeid med sine partnere, sier DNB Markets-analytiker Geir Hiller Holom.
I en oppdatering skriver han at et kursfall på 15 til 25 prosent er berettiget.
– Tunge tider
Ifølge analytikeren var C-04 den studien som hadde kommet lengst, og som potensielt kunne nådd markedet i 2027-2028.
– Vi har fått signaler om at rekrutteringen av pasienter har gått i riktig retning, og derfor er dette en overraskende vending. Samtidig kan man si at det de sier, gir en viss mening. Det kan godt være at dette er en riktig beslutning basert på den informasjonen de sitter på, men det er likevel dramatisk på kort sikt, sier han, og fortsetter:
– Sett bortsett fra partnerskapene, var dette Nykodes hovedstudie. Når den avsluttes er det dramatisk og svært uheldig på kort sikt.
Forrige uke annonserte Genentech at de vil legge ned sin kreftimmunologiforskningsavdeling.
– Dette kommer i tillegg til den siste tidens uro, spesielt med tanke på partneren Genentech, som kunngjorde en reorganisering før helgen, sier Holom.
Cash til 2026
Investeringsbanken Jefferies skriver i en oppdatering at avslutning av C-04-studien fjerner en viktig kortsiktig klinisk katalysator, nemlig interimsdata som var ventet å komme i løpet av 2025.
«Det anså vi som en mulig katalysator for partnerskapsdiskusjoner, og kan sannsynligvis forsinke markedsinngangen for VB10.16. Det prekliniske programmet NYK011 for tykktarmskreft er også nedprioritert», skriver Jefferies i en oppdatering.
Nykode forventer kostnadsbesparelser på over 25 millioner dollar, og sammen med en planlagt partnerskapsstrategi skal dette sørge for å opprettholde driften frem til første kvartal 2026, ifølge Jefferies.
Investeringsbanken omtaler strategioppdateringen som skuffende ved første øyekast.
Vil ta tid
Geir Hiller Holom i DNB Markets har en kjøpsanbefaling med kursmål på 31 kroner før dagens nyhet.
– Hva er ditt syn på aksjen langsiktig nå?
– Nykode har nok penger til å holde det gående ut 2025, og kanskje litt inn i 2026. På lengre sikt kan man si at Nykode nå retter fokuset mot en mindre avansert pasientgruppe. De har avsluttet C04-studien, men planlegger å starte C05-studien, som vil fokusere på lokalt avansert livmorhalskreft. Det vil si at populasjonen vil være mye større, sånn som de vil rette seg mot nå, sier han.
Analytikeren trekker frem at Nykode nå kan fokusere på et større marked.
– Hvis behandlingen settes inn for sent, spesielt hos pasienter med svært avansert sykdom, kan effekten være begrenset. I motsetning til cellegift, som ofte har raskere og mer umiddelbar effekt, kan immunterapi ta lengre tid å virke, sier han, og avslutter:
– Selv om den nye strategien kan være lovende på lang sikt, er det klart at dette er et langt løp. Hvis de starter i 2025, vil de første resultatene komme enda senere. Så på kort sikt er dette veldig uheldig.
Kommer med stikk
I andre kvartal hadde Nykode et driftsresultat på minus 11,8 millioner dollar, mot minus 11,9 millioner dollar i samme periode i fjor.
Ved utgangen av andre kvartal hadde Nykode en kontantbeholdning på 136,5 millioner dollar, mens netto kontantstrøm utgjorde minus 10,9 millioner dollar.
«Hjørnesteinsinvestoren som kjenner selskapet best av alle lempet plutselig ut aksjer», skrev Finansavisen mandag med henvisning til kreftspesialistene i Radforsk.
Største eier i Nykode er fortsatt Jan Haudemann-Andersens Datum, tett etterfulgt av Rasmussengruppen. Radforsk er tredje største eier, mens Andenæsgruppen er nummer fire.
Nykode blir gjerne omtalt som en Oslo Vest-favoritt. Lars Brandeggen kommer med følgende betraktning i nyhetsbrevet BørsXtra onsdag morgen:
«Verdt å merke seg at aksjekursen har falt 25 prosent siste måned og 13 prosent siste uke. Det kan man anta Finanstilsynet også vil ta en titt på».