<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Desperat Norsun-kunde i knestående

Norsun fikk i fjor en stor solkontrakt med Meyer Burger. Onsdag varslet sveitserne om store europeiske kutt, og aksjen stupte 31 prosent. – Våre leveranser kan fortsatt bli betydelige, sier Norsun-styreleder.

Publisert 19. jan.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 710 ord
Article lead
lead
FULL KRISE: Europeisk solindustri ligger nede med brukket rygg. Nylig valgte en av Norsuns potensielle storkunder å kaste kortene i Europa. Her er styreleder John Andersen. FOTO: Iván Kverme
FULL KRISE: Europeisk solindustri ligger nede med brukket rygg. Nylig valgte en av Norsuns potensielle storkunder å kaste kortene i Europa. Her er styreleder John Andersen. FOTO: Iván Kverme

Da den norske waferprodusenten Norsun i fjor vinter fikk en kontrakt med sveitsiske Meyer Burger, sa styreleder John Andersen:

«Dette kan bli en ganske stor kontrakt. Vi har ikke sagt noe konkret om verdien på denne avtalen, men i lys av Meyer Burgers ekspansjonsplaner, og EU-diskusjonene om grønn omstilling, kan det bli en veldig stor kontrakt.»

Onsdag meldte imidlertid Meyer Burger om planer for å stoppe tapene i Europa. Det innebærer å stenge ned en av Europas største solpanelfabrikken i tyske Freiburg. Rundt 500 ansatte kan i så fall miste jobben allerede i april. 

– Det er lett å tolke dette dithen at Meyer Burger sender et siste signal til europeiske politikere om at de må komme på banen, sier styreleder John Andersen i Norsun.

NULL AKTIVITET: Norsuns wafer-fabrikk i Årdal måtte stanse all produksjon i fjor høst. Fabrikken har i utgangspunktet en kapasitet på 1 gigawatt. FOTO: Norsun

Wafere er syltynne silisiumskiver. Etter bearbeiding blir disse til solceller, som deretter settes sammen til solpaneler.

Kan fortsatt bli betydelig

Samme dag som nyheten sprakk onsdag, stupte Meyer Burger-aksjen 31 prosent. I meldingen går det frem at selskapets vekstambisjoner nå er i USA.

– Vi har en tett og god dialog med Meyer Burger, og har fortsatt et ønske om å levere til dem. Men nå blir det mer aktuelt å levere til deres amerikanske modulproduksjon, sier Andersen.

– Våre leveranser til Meyer Burger kan fortsatt bli betydelige, legger han til.

Styrelederen hevder at Meyer Burger sin beslutning ikke var spesielt overraskende. Det sveitsiske selskapet viser i meldingen til at Europa ikke har rammebetingelser som skaper rettferdig konkurranse. 

– Mange land har med ulike begrunnelser importrestriksjoner på kinesiske solenergiprodukter. Det kan være alt fra for høyt CO2-fotavtrykk i modulene til beskyldninger om bruk av barnearbeid. De produktene som ikke kommer inn i disse landene blir derfor skipet videre til Europa. Det har medført at det europeiske markedet er fullstendig i ubalanse, sier Andersen.

Ikke bærekraftig

Med dagens rammebetingelser er det ikke bærekraftig å drive denne type virksomhet i Europa
John Andersen, Norsun

Meyer Burger er et av mange grønne selskaper som vender Europa ryggen til fordel for USA. Denne snuoperasjonen skjedde etter at president Joe Biden på sensommeren 2022 lanserte Inflation Reduction Act (IRA). 

Dette er en gigantisk finansieringspakke som skal utløse svimlende 369 milliarder dollar i investeringer innen fornybar energi og nullutslippsteknologi. Europa har ennå ikke klart å komme opp med et motsvar, selv om det er åpnet opp for lignende støtte til prosjekter som har «strategisk betydning».

– Europeiske myndigheter har i lang tid varslet at det skal komme tiltak for å skape et bedre grunnlag for en rettferdig konkurranse. Men når disse tiltakene ikke kommer, ser vi at den europeiske solenergiindustrien retter oppmerksomheten mot USA. 

– Dette gjelder ikke bare Meyer Burger, men også flere andre europeiske aktører. Med dagens rammebetingelser er det ikke bærekraftig å drive denne type virksomhet i Europa, sier Andersen.

God fremdrift

Norsun har i dag én fabrikk i Årdal, men den har stått stille siden senhøsten i fjor. Til tross for at europeisk solindustri ligger nede med brukket rygg, og at selskapet har gått med milliardtap siden oppstarten i 2005, er ambisjonene fortsatt store.

Det henger sammen med Vestens ønske om å utfordre den kinesiske dominansen i solindustrien. Og med IRA på plass, er det en rekke prosjekter på tegnebrettet. Norsuns plan er i første omgang å bygge en amerikansk fabrikk med en kapasitet på 5 gigawatt. Et slik anlegg vil være fem ganger større enn Årdal-fabrikken, og kreve investeringer på flere milliarder kroner.

– Vi har sagt at vi skal ta en investeringsbeslutning i første kvartal. Om det skjer i løpet av mars, eller om vi trenger litt mer tid, kan vi ikke gi et klart svar på i dag. Men vi jobber nå med å få på plass alle elementene for en investeringsbeslutning, og vi har god fremdrift. Det er et helt annet rammeverk og interesse for dette i USA.

– Vi utelukker heller ikke at vi i en overgangsfase kan benytte oss av kapasiteten i Årdal for leveranser til amerikanske kunder. I USA er de utålmodige med å komme i gang, og slike leveranser vil være en del av et større sett med avtaler for å levere til selskaper som etablerer seg i USA, sier Andersen.