<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fleksnes-skaper seiret over Patentstyret

Da Patentstyret godkjente at navnet Fleksnes kunne pryde spritetiketter på polet, motsatte både Rolv Wesenlunds enke og serieskaperen seg vedtaket og klagde.

Publisert 15. okt. 2023 kl. 21.14
Oppdatert 18. okt. 2023 klokken 13.47
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 849 ord
INGEN KARVE FOR MARVE: Her Rolv Wesenlund under innspillingen av nye Fleksnes-episoder i 1974. Foto: NTB

I november i fjor markerte NRK at det var 50 år siden den folkekjære karakteren Fleksnes, spilt av Rolv Wesenlund, første gang ble vist på norsk TV i 1972.

I månedene før jubileet hadde sprit- og vindistributøren Vinaroma planlagt en lansering av Fleksnes-akevitt på polet. Selskapet søkte Patentstyret om varemerkerettighetene til Fleksnes, og fikk tommel opp.

Men før flaskene nådde polhyllene, fikk NRK høre om planene.

Kringkastingen kontaktet svenske Bo Hermansson, som skrev manuset til 41 TV-episoder, én spillefilm og ett teaterstykke om Fleksnes.

Bastant nei

Den nå 86 år gamle opphavsmannen mente Patentstyret hadde gjort feil da det godkjente varemerkesøknaden til Vinaroma. Hermansson hevdet Fleksnes var beskyttet som et åndsverk, og ba Patentstyret omgjøre sin beslutning.

Også Rolv Wesenlunds enke reagerte på akevittideen.

IKONISK: Fleksnes' varemerke var hatten, som Rolv Wesenlund så i et butikkvindu på Majorstuen i Oslo rett før første episode ble innspilt i 1972. Foto: Eivind Yggeseth

«Dette sier jeg absolutt nei til. Rolv var alltid veldig klar på at Fleksnes ikke skulle utnyttes i reklame. Det var han som skapte navnet og karakteren,» sa hun til Finansavisen og ga sin fulle støtte til Hermanssons innsigelse.

Men den ble avvist i mars i år. Da valgte Hermansson å ta saken videre til Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR). Nå foreligger resultatet.

GODTAR AVGJØRELSEN: Seksjonssjef Knut Andreas Bostad i Patentstyret. Foto: Patentstyret/B. Willumsen

– Vår klageinstans har kommet til et annet resultat. Vi retter oss etter vedtaket og opphever registreringen når ankefristen utløper, sier seksjonssjef Knut Andreas Bostad i Patentstyret til Finansavisen.

– Så nå kan ikke Vinaroma bruke Fleksnes som merkenavn på alkoholholdige drikker som de søkte om?

– Døren er nå lukket for Fleksnes-sprit, med mindre Bo Hermansson gir sitt samtykke til det, sier Bostad.

– Det har jeg ingen planer om å gjøre, hverken for sprit, vin eller andre kommersielle produkter, sier Bo Hermansson til Finansavisen.

Bedre dokumentert

En grunn til at utfallet nå er snudd, er at Hermansson fremla mer dokumentasjon om bruken av Fleksnes-navnet opp gjennom årene for klagenemnden enn da Patentstyret behandlet saken.

Patentstyret fikk kun vite at komiserien het «Fleksnes fataliteter» og spillefilmen «Den siste Fleksnes», da Hermansson hevdet at Fleksnes som varemerke var beskyttet som en særpreget tittel på et åndsverk.

Men siden «Fleksnes» alene ikke var noen tittel på et åndsverk, eller vil bli oppfattet som en slik tittel, vendte Patentstyret tommelen ned for innsigelsen fra svensken.

Fleksnes

 
  • Rolv Wesenlund spilte Marve Fleksnes i 41 episoder i komiserien «Fleksnes fataliteter» mellom 1972 og 2002.
  • Filmen «Den siste Fleksnes» kom i 1974, og teaterstykket «Jada, vi elsker» hadde premiere i 1983.
  • Bo Hermansson (86) skrev de 41 TV-episodene, samt filmen og teaterstykket.
  • Fleksnes var en egenrådig ungkar som snakket ustanselig med seg selv. Hans kommentarer var upassende og ofte taktløse, noe Fleksnes ikke selv alltid forsto.
  • Karakteren ble enormt populær, kanskje fordi vi alle kjenner noen med Fleksnes' trekk.

Hermansson selv mener Patentstyret kunne lagt seg litt mer i selen og gjort sine egne undersøkelser.

– De kunne brukt fem minutter og ringt NRK, som er en primærkilde. NRK vet at Fleksnes var en tittel som er beskyttet som åndsverk, sier Hermansson.

Uansett, i klagerunden fremla han en erklæring fra NRK om at hver av de 41 TV-episodene hadde Fleksnes som tittel. Dette ble støttet av kopi av et programblad fra 1974 og et bilde fra innledningen til episoder i serien. Det ble også fremlagt kopier av omslagsarket på VHS-kasetter og DVD-er med Fleksnes som er solgt i butikker, samt utklipp fra NRKs nett-TV.

– Hadde vi hatt den samme dokumentasjonen som de som behandlet klagen mottok, kunne det blitt et annet utfall hos oss, sier Bostad.

Må være nøytrale

Hans saksbehandlere opplever ofte at det fremskaffes mer dokumentasjon til klagerunden enn hva Patentstyret har tilgang til når de behandler innsigelser mot varemerkeregistreringer.

– Hvorfor kunne ikke bare Patentstyret gjort noen selvstendige undersøkelser rundt Fleksnes-serien?

– Vi har databaser over varemerker, og undersøker på internett og i oppslagsverk om merkenavn kan bety noe annet. Men vi fremskaffer ikke dokumentasjon om bruken av et varemerke eller hvordan tittelen på et åndsverk er brukt, hverken for den ene eller andre part i en klagesak. Det må partene selv dokumentere, sier Bostad.

VANT FREM: Bo Hermansson (86) skrev historiene om Marve Fleksnes, mens det var Rolv Wesenlund som kom opp med karakterens navn. Foto: Mats Bäcker/CCBY3:0

– Nå føler jeg at jeg har full kontroll på Fleksnes-navnet igjen. Men han er jo over 50 år gammel, så det blir vel mest en symbolsk beskyttelse, sier Hermansson.

– Hvorfor vil du ikke bruke Fleksnes i en kommersiell sammenheng, når det er interesse for det fra næringslivet?

– Fordi Fleksnes er et slags nasjonalt klenodium i Norge, sier Hermansson.

– Men Fleksnes har jo vært å se i noen reklamekampanjer tidligere?

– Ja, men det var på Rolvs tid, og det var noe han gjorde som seg selv, sier Hermansson.

Rolv Wesenlund som Fleksnes, er det skuespilleren som har de kommersielle rettighetene til. Etter at han gikk bort for ti år siden, er det hans enke som forvalter bilderettighetene av sin mann. Og uten hennes samtykke, kan ingen bruke Rolv Wesenlund i karakteren Fleksnes.