<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi skal fortsatt være en vaktbikkje

Til tross for en knusende dom gir ikke «Nei til EU» seg med det første. – Vi er og skal fortsatt være en vaktbikkje for Grunnloven, sier lederen.

Publisert 31. okt. 2023 kl. 11.32
Oppdatert 31. okt. 2023 klokken 11.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 312 ord
TAPTE: – Vi er og skal fortsatt være en vaktbikkje for Grunnloven, sier lederen. Foto: NTB

Staten har i dag vunnet den såkalte Acer-saken og anken til «Nei til EU».

Høyesterett har kommet frem til at grunnloven ikke ble brutt, og at det var tilstrekkelig med alminnelig flertall.

– Høyesteretts dom i Acer-rettssaken var en skuffelse. Landets høyeste domstol har dessverre gitt grønt lys for Stortingets ja til ACER i 2018, sier Nei til EU-leder Einar Frogner.

Gir seg ikke

«Nei til EU» retter nå fokus mot EUs fjerde energimarkedspakke.

«Forsøk på å vedta og gjennomføre energimarkedspakke fire må avvises. Det vil være en ny ulykke for norske strømforbrukere og for norsk industri, som Nei til EU vil bruke all vår kraft for å avverge,» skriver de i en pressemelding.

I forrige uke vedtok Fellesforbundets landsmøte krav om å frikoble Norge fra EUs energiunion.

«Fellesforbundets mål forutsetter et oppgjør med vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime. Det inkluderer frikobling fra EUs energiunion gjennom utmelding av energibyrået Acer,» het det i rapporten fra landsmøte.

Får støtte fra Senterpartiet

Nei til EU har finansiert søksmålet gjennom innsamlede midler. Høyesterett lar gruppen slippe å dekke statens omkostninger.

– Vi er og skal fortsatt være en vaktbikkje for Grunnloven og for folkestyre. Kampen for suverenitet, solidaritet og folkestyre er like viktig i dag som i 1994, og et bredt flertall i folket er enige med oss. Det gir oss motivasjon og krefter til å fortsette kampen mot norsk EU-medlemskap, oppsummerer Frogner.

Senterpartiet står fortsatt på sitt om at Norge ikke bør bli en del av EUs felles kraftmarked, og mener kampen Nei til EU tar, er viktig.

− SP mener det er bra at Nei til EU har tatt den juridiske kampen om norsk suverenitetsavståelse. Vi tar til etterretning at Nei til EU ikke har vunnet fram når det gjelder den juridiske vurderingen av EUs tredje energimarkedspakke. Senterpartiet står fast på den holdningen vi hele tiden har hatt om at Norge ikke bør bli en del av EUs felles kraftmarked, sier Gro-Anita Mykjåland, energipolitisk talsperson for Senterpartiet.