<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Styremedlem i børsnotertselskap innrømmer innsidehandel

Et styremedlem i et børsnotert norsk selskap har vedtatt forelegg for uaktsom innsidehandel.

Publisert 19. des. 2023 kl. 11.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 260 ord
SAFTIG BOT: Et styremedlem har fått en bot på 60.000 kroner etter å investert 35.000 kroner mens vedkommende satt på innsideinformasjon.  Foto: Leif Ingvald Skaug/Økokrim

Et styremedlem i et børsnotert norsk aksjeselskap skal ha mottatt innsideinformasjon om en transaksjon selskapet var involvert i kort tid før vedkommende våren 2022 kjøpte aksjer for rundt 35.000 kroner i samme selskap, melder politiet tirsdag. 

Dagen etter aksjekjøpet informerte styremedlemmet selskapet om hva som hadde skjedd, og selskapet ga beskjed til Finanstilsynet, som igjen anmeldte forholdet til Økokrim. 

Handlingen karakteriseres som uaktsom, men uaktsom innsidehandel er straffbart i henhold til verdipapirhandelloven.

Saftig bot

Økokrim, som har etterforsket saken, konkluderer med at den bøtelagte ikke bevisst brukte innsideinformasjonen ved aksjekjøpet, og at vedkommende ikke husket innsideinformasjonen som hen hadde fått da aksjekjøpet ble gjennomført.

Ifølge Økokrim var handlingen klart uaktsom og straffbar, og utstedte derfor et forelegg til vedkommende.

– Det er viktig for tilliten til verdipapirmarkedet at styremedlemmer og andre primærinnsidere, som regelmessig mottar innsideinformasjon, utviser stor aktsomhet og ikke kommer i skade for å misbruke opplysningene, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim.

Størrelsen på boten er satt til 60.000 kroner, i tillegg til at den faktiske gevinsten på 2.000 kroner blir inndratt til fordel for staten.

Den bøtelagte har erkjent de faktiske forholdene, har medvirket i etterforskningen og tatt selvkritikk for det som skjedde.

Vedkommende har også vedtatt forelegget og saken er dermed endelig avgjort.

Finanstilsynet oppdaget vesentlige feil

Nyheten om innsidehandelen kommer samme dag som Finanstilsynet konstaterer at det vesentlige feil ved føring av innsidelister etter å ha  gjennomført tilsyn hos de største verdipapirforetakene og Oslo Børs. 

Finanstilsynet hevder at flere av innsidelistene som ble undersøkt oppfylte ikke kravene, og at det kan være stort sprik mellom utstederen og tilretteleggerens vurdering av hvilket tidspunkt det forelå innsideinformasjon.