Et ektepar i 60-årene som fikk reddet seg ut av sitt brennende hjem på Nøtterøy våren 2022, gikk til sak mot forsikringsselskapet Fremtind da de ble nektet utbetaling av innboforsikringen sin.
Bakgrunnen var at forsikringsselskapet mente paret overdrev hva de hadde av eiendeler og verdien av innboet sitt i skademeldingen.
Etter brannen sendte paret en tapsliste de omtalte som en «kladd/foreløpig liste», hvor verdien av deres eiendeler som gikk tapt i brannen ble anslått til 5,2 millioner kroner.
Advart av forsikringsselskapet
Vel to måneder senere mottok forsikringsselskapet en revidert oversikt, hvor verdien av innboet var økt til 5,7 millioner.
Da ga Fremtind paret klar beskjed om at kravet var langt høyere enn det som er normalt, og ba dem gå gjennom oversikten en siste gang. Vel én måned senere mottok forsikringsselskapet en tredje tapsliste.
Nå var summen redusert til 4,4 millioner, men dette var fortsatt høyere enn normale utbetalinger. De ligger i størrelsesorden 1,5 millioner kroner.
Før den tredje tapslisten ble sendt Fremtind, hadde forsikringsselskapet engasjert et firma som skulle undersøke branntomten. Målet var å finne gjenstander i ruinene som bekreftet samboerparets opplysninger over gjenstander som var gått tapt i brannen.
Men utgravingen av tomten endte med motsatt resultat, og svekket i stedet parets forklaringer.
Overdrev tapene sine
Blant annet hadde paret oppgitt at to lenestoler til en verdi av nær 20.000 kroner var tatt av flammene.
Da granskerne bare fant rester av én lenestol, erkjente kvinnen i samboerforholdet at hun hadde gitt datteren sin den ene stolen før brannen brøt ut.
Verdien av en Tag Heuer-klokke som skal ha gått tapt i brannen ble først satt til 17.900 kroner. Men i den tredje tapslisten var prisen redusert til 3.500 uten noen forklaring. Rester av urverket i klokken ble aldri funnet på branntomten.
Over tusen gjenstander var ført opp i tapslistene, og blant dem var en seng verdsatt til 73.000 kroner. Da restene av sengen ble funnet, viste det seg å være en lang billigere modell som kostet 16.000 kroner.
TV-apparater krympet
I den første tapslisten opplyste paret at de hadde kjøpt et salongbord hos Fagmøbler som kostet 6.000. I den tredje tapslisten var dette endret til et bord fra Ikea verdt 1.500 kroner. Det var også et slikt bord de sakkyndige fant.
Paret hadde også ført opp to 55 tommer store fjernsynsapparater verdt 24.000 kroner hver. Siden ble verdien nedjustert til 14.500 kroner.
På branntomten fant man derimot en TV på 43 tommer verdt 6.500 kroner og et annet apparat som hadde maksimalt en 49 tommer stor skjerm. Avviket i verdi fra tapslistene var minst 20.000 kroner.
En skinnkurv fra Home & Cottage oppgitt å koste 1.995 kroner viste seg etter utgravingen å være fra Jula og koster 299 kroner. I retten antydet samboerparets advokat at noen kanskje hadde stjålet den dyre skinnkurven fra branntomten, men den teorien fant ikke retten å være troverdig.
To Boston-tepper ble oppgitt på tapslistene. De skal ha kostet totalt 13.000 kroner. I ruinene fant man to tepper, men de var fra Ikea og verdt maks 6.300 kroner.
Uærlig om kleskjøp
Listen over dyrbare tapte gjenstander som ikke stemmer med funnene på brannstedet er enda lenger.
Samboerparet opplyste også at klær verdt 955.000 kroner var blitt flammenes rov. I tapslistene viste de til innkjøp av dyre klær for 70.000 kroner i en konkret klesbutikk i Tønsberg.
Men en gjennomgang av bankutskriftene seks år bakover i tid, viste ingen kjøp av klær i den nevnte butikken.
Konfrontert med disse opplysningene erkjente mannen i samboerforholdet at han ikke hadde handlet i butikken, men at klærne var kjøpt i Oslo, uten noen nærmere utdyping.
På grunn av de mange uoverensstemmelsene mellom funn på branntomten og opplysninger i skadelistene, valgte forsikringsselskapet å si opp avtalen med samboerparet og nekte dem utbetaling utover rundt 200.000 kroner paret hadde mottatt i forskudd. Selskapet lente seg på forsikringsavtalelovens § 8-1 fjerde ledd.
Forsikringsavtaleloven
§ 8-1 fjerde ledd første punktum sier:
Gir sikrede ved skadeoppgjøret bevisst uriktige eller ufullstendige opplysninger som sikrede vet eller må forstå kan føre til at sikrede får utbetalt en erstatning han eller hun ikke har krav på, mister sikrede ethvert erstatningskrav mot forsikringsforetaket etter denne og andre forsikringsavtaler i anledning samme hendelse.
Samboerparet nektet å akseptere forsikringsselskapets beslutning, og gikk til sak mot Fremtind. Saken ble ført for Oslo tingrett i mars, og nå ha dom falt.
Må betale Fremtind
Retten har kommet frem til at paret ikke har vært ærlige når de har sendt inn sin tapsliste, og landet på at Fremtind ikke gjorde noe galt da forsikringsselskapet sa opp parets avtale.
Oslo tingrett har også besluttet at paret skal tilbakebetale forskuddet de mottok fra Fremtind, samt dekke forsikringsselskapets kostnader knyttet til utgraving og undersøkelse av branntomten og utgifter til sakkyndig taksering av gjenstander som ble funnet.
Erstatningen er satt til 574.000 kroner, pluss minst 60.000 i forsinkelsesrenter og Fremtinds advokatregning på 98.000 kroner.
Totalregningen for samboerparet blir dermed i overkant av 730.000 kroner. De må også dekke sine egne advokatkostnader.
Samboerparet har frem til 5. september på å avgjøre om de vil anke tingrettens dom inn for lagmannsretten.