<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kronesalget kraftig ned i 2024

Først må Norges Bank øke kronesalget ut året. Så synker beløpene til halvparten eller mindre, tror økonomene.

Publisert 6. okt. 2023 kl. 12.45
Oppdatert 6. okt. 2023 klokken 14.53
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 532 ord
NED, IKKE NULL: Dane Cekov tror at Norges Bank vil redusere det daglige kronesalget mye i 2024, men ikke til null. Foto: Are Haram

Neste år vil ikke Norges Bank trenge å selge like mye kroner for Oljefondet som i år. Det kan fjerne en stressfaktor som tidvis har sendt kronen mye svakere. Men før kronesalget reduseres, vil det trolig økes resten av 2023.

Statsbudsjettet for 2024 legger opp til overskudd inkludert oljeinntektene på 495,7 milliarder kroner. Hvis alle prognosene bak dette anslaget slår til, og regjeringen og Stortinget ikke endrer vesentlig på statsbudsjettet frem til det blir vedtatt og så gjennom 2024, betyr det at Norges Banks behov for å selge kroner for Oljefondet går markant ned fra i år.

Halvert kronesalg...

I praksis vil disse kronesalgene omtrent halveres, anslår seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets.

Så langt i år har Norges Bank i gjennomsnitt solgt drøyt 1,35 milliarder kroner daglig. Cekov anslår at beløpene neste år vil havne omtrent på 700 millioner kroner.

– Jeg kommer til det samme beløpet, uansett hvilken metode jeg bruker, sier Cekov, som understreker at dette er anslått basert på usikre og svingende faktorer. 

– Olje- og gassprisen neste år ventes å være omtrent som nå. Samtidig bruker regjeringen mer oljepenger, og dermed blir det mindre igjen til overføring til Oljefondet.

...eller mer

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror reduksjonen i kronesalget blir større.

«Ifølge budsjettet har staten et behov for kroner til å dekke det oljekorrigerte underskuddet samt utgifter til oljevirksomheten på til sammen 418 milliarder kroner. Av den løpende kontantstrømmen angir budsjettet at om lag 530 milliarder kroner vil være i kroner», skriver Aamdal i en epost til Finansavisen.

«Departementet må derfor selge 112 milliarder kroner for valuta som overføres til fondet. Det tilsvarer 460 millioner kroner pr. dag i 2024», anslår han.

KRAFTIG NED: Kyrre Aamdal anslår at neste års kronesalg havner klart under 500 millioner kroner daglig. Foto: Iván Kverme

Halvert overskudd

Overskuddet på statsbudsjettet før overføring til Oljefondet vil neste år være mer enn halvert fra 2022, da skyhøye gasspriser bidro til et overskudd på 1.003 milliarder kroner.

På det meste, i oktober 2022, solgte Norges Bank 4,3 milliarder kroner daglig. Selv om dette hadde en enda større motpost ved at oljeselskapene kjøpte kroner for å betale sine skatter, fikk de store beløpene, og de store endringene, stort fokus i valutamarkedet. Særlig utenlandske aktører har trolig reagert, og det førte periodevis til klar kronesvekkelse.

Først opp, så ned

Med vesentlig mindre kronesalg gjennom 2024 vil trolig Norges Banks månedlige oppdateringer i liten grad gi samme sjokk-overskrifter som i 2022. 

– Norges Bank vil selge vesentlig mindre kroner, men beløpet synker ikke til null. Staten vil fortsatt tjene i oljeskatter mer enn den bruker over statsbudsjettet, sier Cekov.

I statsbudsjettet senker regjeringen sitt anslag for det oljekorrigerte budsjettunderskuddet i år fra 301 til 290 milliarder kroner. 

– Staten bruker altså 11 milliarder kroner mindre enn tidligere antatt. Det slår ut med rundt 300 millioner kroner for hver handledag ut året, sier Cekov.

Han tror likevel ikke at Norges Bank vil øke sine kronesalg tilsvarende de gjenværende månedene av 2023:

– Jeg tror de vil glatte kronesalgene noe. Risikoen er at salgene vil øke frem til nyttår, for så å synke klart, men jeg tipper de nøyer seg med kanskje å øke kronesalget med 100 millioner kroner daglig fra og med november.