<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank holder styringsrenten uendret

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig settes opp i desember, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Publisert 2. nov. 2023 kl. 10.00
Oppdatert 2. nov. 2023 klokken 10.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 225 ord
HOLDER RENTEN UENDRET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache iNorges Bank. Foto: Iván Kverme

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,25 prosent. Norges Bank understreker at arbeidsmarkedet fortsatt er stramt, samtidig som presset i norsk økonomi avtar. Prisveksten er klart over målet på 2 prosent. 

Konsumprisveksten har falt, men den underliggende inflasjonen er høy.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig settes opp i desember. Frem mot møtet i desember vil komiteen få mer informasjon om prisutsiktene. Dersom vi blir sikrere på at den underliggende prisveksten er på vei ned, kan renten bli holdt i ro, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Pengepolitikken virker nå innstrammende på økonomien, og vi har ennå ikke sett de fulle virkningene av renteøkningene vi har bak oss. Komiteens vurdering er at renten trolig er nær det nivået som skal til for å få bukt med prisveksten.

Seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets tror inflasjonen vil overraske på nedsiden de kommende månedene slik at Norges Bank ikke hver renten, men marginene er små: 50-50 for heving eller ikke. En svakere krone gjør situasjonen mer usikker.

«Det er bredt forventet at styringsrenten holdes i ro, på 4,25 prosent, som er i tråd med strategien fra september. Men samtidig mener vi det er grunn til å tro at Norges Bank vil opprettholde guidingen om at renten kan bli satt videre opp, hvor desember er i spill», understreket Handelsbanken i torsdagens morgenrapport.