<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Banktopp: For tidlig å snakke om rentekutt

Finansmarkedene spekulerer om et rentekutt allerede neste år. Sentralbanksjef Andrew Bailey mener det er for tidlig å snakke om noe kutt.

Publisert 8. nov. 2023 kl. 14.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
OPTIMIST: Bank of England-sjef Andrew Bailey sier han er optimistisk til at den britiske inflasjonen vil være tilbake ved sentralbankens mål om rundt to år. Foto: Bloomberg

Bank of England og sentralbanksjef Andrew Bailey besluttet i forrige uke å holde styringsrenten uendret på 5,25 prosent , i tråd med konsensus. Sentralbanken fulgte dermed eksempelet fra både ESB , Federal Reserve og Norges Bank ved å sitte stille i båten.

Samtidig kom Bank of England med en ny pengepolitisk rapport, som indikerer en styringsrente på dagens nivå frem til tredje kvartal neste år, før den vil synke ned mot 4,25 innen utgangen av 2026.

Én uke senere insisterer sentralbanksjef Bailey på at det er «for tidlig» å snakke om rentekutt, ifølge Financial Times.

Dette til tross for spekulasjoner i finansmarkedene om at Bank of England neste år vil være i posisjon for å løsne på pengepolitikken, samt antydninger fra sjeføkonom Huw Pill i Bank of England om at det er rimelig at markedene venter rentekutt fra midten av neste år.

– Må gjøre jobben

Bailey sier, ifølge avisen, at selv om inflasjonen skulle falle kraftig de kommende månedene på grunn av bevegelser i energipriser, må pengepolitikken forbli innstrammende i en lengre periode. Han sier videre at det fortsatt er «oppsiderisiko» for inflasjonen, inkludert faren for en bredere konflikt i Midtøsten.

Under en konferanse i Dublin sier Bailey at Bank of Englands prognoser antyder at inflasjonen vil være tilbake ved sentralbankens mål om rundt to år.

– Jeg er optimistisk – jeg tror det vil skje. Men jeg er redd vi er nødt til å fortsette å gjøre arbeidet for å få det til.

Inflasjonen i Storbritannia var i september på 6,7 prosent, uendret fra måneden før, men stadig den laveste på halvannet år. Månedsveksten økte imidlertid til 0,5 prosent, fra tidligere 0,3. Kjerneinflasjonen var på 6,1 prosent, ned fra 6,2 prosent i august. Inflasjonstallene for oktober ventes neste onsdag.

Bank of Englands inflasjonsmål er 2 prosent.

UTELUKKER IKKE KUTT: Huw Pill, sjeføkonom i Bank of England. Foto: Bloomberg

– Ikke fullstendig urimelig

Mandag sa Huw Pill, sjeføkonom i Bank of England, at sentralbanken kan vente til midtveis neste år med å senke styringsrenten fra det som er det høyeste nivået på 15 år.

Ifølge Reuters sa han at det – i hvert fall for ham – «ikke virker fullstendig urimelig» at finansmarkedene priser inn et første rentekutt i august 2024.

Pill pekte blant annet på at en for lang periode med restriktiv pengepolitikk kan utløse resesjon og en overdreven oppbremsing i økonomien.

I andre kvartal vokste Storbritannias økonomi med 0,2 prosent fra kvartalet før, og med 0,6 prosent på årsbasis. De første tallene for britenes BNP i tredje kvartal ventes førstkommende fredag.

Bank of Englands seneste estimater peker mot flat vekst de neste to årene og en vekst på mindre enn 1 prosent i 2026.