<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tråkker inn bremsen – flere frykter resesjon

Levekostnadene og været gjør at britene holder seg unna butikkene. Dermed ble oktober en overraskende svak måned for den britiske detaljhandelen.

Publisert 17. nov. 2023 kl. 10.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
BLØTT: Dårlig vær og høye levekostnader gir lavere trafikk i butikkene. Her fra Covent Garden i London. Foto: Bloomberg

Detaljhandelen i Storbritannia falt 0,3 prosent på månedsbasis i oktober, og fallet i september er revidert opp fra 0,9 til 1,1 prosent, viser nye tall fra Office for National Statistics fredag.

Utviklingen i oktober var dermed langt svakere enn ventet.

Ifølge Trading Economics og Reuters pekte konsensus mot en oppgang i detaljhandelen på 0,3 prosent.

Sammenlignet med oktober 2022 var detaljhandelen ned 2,7 prosent i forrige måned. Her var forventningen et fall på 1,5 prosent. Ifølge Reuters var tallet svakere enn alle prognoser i deres sammenstilling.

I september var detaljhandelsfallet på 1,3 prosent på årsbasis.

Den britiske detaljhandelen har dermed vist fall på årsbasis i 19 måneder på rad, ifølge Trading Economics.

Færre i butikkene

Salget av drivstoff til biler var ned 2,0 prosent i oktober. Salgsvolumet i matbutikker var ned 0,3 prosent, etter å ha vært uendret måneden før.

Salgsvolumet i butikker som fører annet enn mat, sank 0,2 prosent, etter et 2,1 prosents fall i september. Ifølge ONS er levekostnader, vått vær og færre besøkende i butikkene årsaker til nedgangen.

Ikke-fysiske handelssegmenter, som hovedsakelig omfatter netthandel, hadde imidlertid en volumvekst på 0,8 prosent i oktober, etter et fall på 2,4 prosent i september.

Svakere økonomisk vekst

I forrige uke viste ferske BNP-tall for tredje kvartal flat utvikling fra kvartalet før, den svakeste utviklingen på fire kvartaler, og som av flere analytikere er vurdert som en mulig start på en resesjon, ifølge Reuters.

Det var imidlertid ventet en tilbakegang på 0,1 prosent på forhånd.

På årsbasis vokste den britiske økonomien med 0,6 prosent, det samme som i andre kvartal, mens konsensus lå på 0,5 prosent.

I begynnelsen av november besluttet Bank of England å holde styringsrenten uendret på 5,25 prosent. Sentralbanken kom også med en rentebane som signaliserer renter på dagens nivå frem mot tredje kvartal 2024, og deretter et fall ned mot 4,25 prosent innen utgangen av 2026.