<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter stjernesmell

Hedgefondforvalteren Bill Ackman har gjort flere makroveddemål. Nå frykter han en hard landing, og mener Fed må kutte renten allerede i første kvartal.

Publisert 29. nov. 2023 kl. 10.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 464 ord
DET HASTER: Hedgefondforvalter Bill Ackman mener Fed må kutte renten raskt for å unngå en hard landing. Foto: Bloomberg

Da Federal Reserve hevet styringsrenten i juli i år, hadde den amerikanske sentralbanken brukt 15 måneder på å løfte den fra rundt null til 5,25-5,50 prosent. Dette er den raskeste syklusen av renteøkninger USA har sett på 40 år. 

Den kraftige medisinen har etterhvert bidratt til å få inflasjonen ned, men referatet fra forrige rentemøte i månedsskiftet oktober/november viste i forrige uke at medlemmene i rentekomitéen (Federal Open Market Committee – FOMC) den gang fortsatt bekymret seg for en vedvarende høy eller høyere inflasjon.

Snakket rentene ned

Men tirsdag så én av FOMC-medlemmene, Christopher Waller, ut til å ha blitt mindre bekymret da han i en tale hos tenketanken American Enterprise Institute tirsdag slo fast at amerikansk økonomi nå har begynt å kjøle seg ned.

MINDRE BEKYMRET: Medlem av Federal Reserves rentekomité, Christopher Waller. Foto: NTB

«Waller syntes å legge stor vekt på omslaget til lavere vekst inn i fjerde kvartal. På spørsmål etter talen sa han at om inflasjonen kommer videre ned, kan Fed begynne å kutte renten. Og han antydet at det kan skje om tre, fire eller fem måneder», skrev DNB Markets i sin morgenrapport onsdag.

Markedsrentene har reagert med å falle markant, og den amerikanske «10-åringen» er onsdag formiddag nede i 4,29 prosent. Dette er ned mer enn 20 basispunkter siden mandag og mer enn 70 basispunkter fra toppen midt i oktober. 

Markedet priser nå inn overkant av 40 prosents sannsynlighet for et rentekutt allerede i mars, og rundt 80 prosents sjanse for at det kommer i mai. DNB Markets er mer på konsensus-linjen og tror rentekuttet først kommer i juni.

Frykter hard landing

Én som ikke legger seg på konsensus er hedgefondforvalteren Bill Ackman. I en kommende episode av «The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations» spår han ifølge Bloomberg første rentekutt allerede i første kvartal.

– Det som skjer er at realrenten, den som påvirker økonomien, fortsetter å øke mens inflasjonen avtar. Hvis Fed holder renten på rundt 5,5 prosent når inflasjonen faller under 3 prosent, er det en veldig høy realrente, sier han.

Ackmans Pershing Square Capital Management har gjort flere makroveddemål gjennom årene, og senest i oktober flyttet han markedet da fondet dekket inn sin short-posisjon mot amerikanske statsobligasjoner – på bekymring om vekstutsiktene i økonomien.

Forvalteren uttrykker ifølge nyhetsbyrået i intervjuet at han ikke er overbevist om at USA er på vei mot en såkalt myk landing, scenariet der Fed gjennomfører sine renteøkninger uten å utløse en resesjon.

– Jeg har sett bevis på en svakere økonomi, og tror at risikoen for en hard landing er reell dersom Fed ikke begynner å kutte renten ganske snart, fortsetter Ackman.